bitcoin a la meitat explicat imatge de portada

Qualsevol persona que tingui un interès passatger per la mineria o el comerç de criptomonedes probablement hagi sentit a parlar de la frase “Bitcoin a la meitat”. Però, entendre exactament el que significa i els efectes que té sobre el mercat de Bitcoin i el comerç de criptomonedes en general? Aquesta és una altra història completament, que intentarem explicar amb més detall al llarg d’aquest article.

Conceptes bàsics de Bitcoin

Per entendre millor la naturalesa canviant dels preus de Bitcoin, la creixent dificultat per minar-lo i el raonament darrere dels esdeveniments de la reducció a la meitat de BTC, primer hem d’entendre els sistemes subjacents que alimenten el mercat de criptomonedes..

Com probablement sabreu, el factor clau que diferencia Bitcoin i altres monedes digitals dels diners tradicionals és que no tenen elements físics. Existeixen exclusivament al món digital i utilitzen un complex sistema peer-to-peer per a la verificació.

Què significa això a la pràctica, però? Bé, el sistema de Bitcoin es basa en una tecnologia coneguda com blockchain, que és una llista de registres cada vegada més gran. Aquests registres es coneixen com a blocs i s’uneixen mitjançant criptografia avançada. Si us vam perdre allà i us pregunteu què té a veure tot això amb la reducció a la meitat de Bitcoin, no us preocupeu; hi arribarem.

De moment, és important entendre que no es pot manipular el sistema, ja que cada bloc conté un hash criptogràfic del bloc anterior, que inclou una marca de temps i totes les dades de transaccions anteriors. Això significa que el sistema és pràcticament irrompible. Això es deu al fet que un cop registrada una transacció, les dades de qualsevol bloc escollit no es poden canviar sense alterar també altres blocs. Tots aquests blocs són visibles públicament per tothom que hagi participat alguna vegada en una transacció, cosa que fa que sigui encara més difícil canviar qualsevol bloc.

La clau per entendre l’esdeveniment de la reducció a la meitat de Bitcoin rau en entendre el vincle entre la creació de Bitcoin i la seva proliferació. Tot i que les autoritats competents encunyen o imprimeixen una moneda convencional, primer cal que el Bitcoin i les criptomonedes similars es creïn al sistema o es “minin”. Aquest és un sistema autosostenible, ja que els miners de Bitcoin reben recompensa per proporcionar la potència de càlcul necessària per codificar i descodificar cadenes de blocs durant el procés de creació de nous blocs, que s’afegeixen durant cada transacció de cadenes de blocs..

El propi fet de negociar Bitcoin està, per tant, intrínsecament relacionat amb la mineria de Bitcoin, que va ser dissenyada per proporcionar rendiments decreixents. La reducció a la meitat de Bitcoin és una conseqüència directa del disseny del sistema: hi ha un nombre finit de bitcoins que s’han d’extreure i gairebé el 90% d’aquest conjunt total ja s’ha creat.

A mesura que es fa cada nova transacció, afegir nous blocs aleatoris a la cadena es converteix en un procés més complicat i la mineria de Bitcoin proporciona rendiments cada vegada més baixos. Mentre que una vegada que una única plataforma minera podria crear desenes o fins i tot centenars de bitcoins en un curt període de temps, en aquests dies explotacions mineres senceres poden, en el millor dels casos, esperar que se’ls adjudiqui uns quants BTC per mesos de poder de processament dedicat al xifratge i desxifratge de cadenes de bloc.

Què és la reducció a la meitat de Bitcoin??

Molt bé, prou aturada: ara que us hem donat una visió general bàsica del sistema, és hora d’explicar el procés real de reduir a la meitat. El subministrament màxim total de BTC és de 21 milions, dels quals més de 18 milions de bitcoins ja s’han extret. El procés de creació i proliferació de nous Bitcoin està dissenyat per continuar a un ritme cada vegada menor fins al 2140, moment en què els miners continuaran propagant el sistema rebent recompenses amb tarifes de transacció que pagaran els usuaris de la xarxa..

La reducció a la meitat de Bitcoin del 2020 és només un nexe d’una cadena que forma part d’un sistema sintètic d’inflació. Aquest sistema a la meitat està dissenyat per reduir les recompenses de mineria de Bitcoin a la meitat aproximadament cada quatre anys fins que s’extreguin tots els bitcoins disponibles. A la pràctica, això significa que cada quatre anys disminueixen els rendiments de la mineria de Bitcoin i la creació de bitcoins nous es fa doble.

Això, al seu torn, provoca una escassetat al mercat, que normalment augmenta el preu de Bitcoin. Aquesta és l’essència del procés a la meitat: a mesura que el mercat cada vegada està més saturat de Bitcoin, crear-ne de nous es fa més difícil. Per cada 210.000 blocs minats, es produeix un esdeveniment a la meitat.

Quan passa?

Com us podeu imaginar, predir Bitcoin a la meitat de les dates no és una ciència exacta, de manera que és gairebé impossible determinar l’hora exacta que succeirà la propera. Fins ara l’esdeveniment ha seguit un calendari bastant constant d’un cicle a la meitat aproximadament cada quatre anys, però tot i que nombrosos llocs com CoinMarketCap tenen mètriques molt precises per fer un seguiment dels blocs minats actualment, les prediccions són, en el millor dels casos, provisionals. Aquestes previsions simplement ofereixen a la gent una idea aproximada de quan poden esperar les properes grans sacsejades al

Xarxa Bitcoin.

També val la pena recordar que el rellotge de reducció a la meitat de Bitcoin només ens proporciona una predicció sobre la data del proper esdeveniment a la meitat. Actualment, el preu de mercat de Bitcoin es veu afectat per molts més factors econòmics externs, entre els quals destaca la pandèmia COVID-19, els efectes de la qual són tant a la moneda tradicional com a la digital encara no han estat revelats del tot..

Quins són els seus efectes?

Certament, l’aspecte més interessant de tot el procés de reducció a la meitat són les prediccions sobre com aquest esdeveniment afectarà el preu de Bitcoin, el mercat i l’escena de la mineria criptogràfica en general. En veure el gràfic històric de la reducció de la meitat de Bitcoin, el primer esdeveniment del 2012 va reduir les recompenses dels miners des de la friolera de 50 bitcoins per bloc minat a 25, mentre que el següent el 2016 el va reduir a 12,5. Des de l’11 de maig de 2020, el nombre ha estat a les 6,25 i es mantindrà allà presumiblement fins al 2024.

No són l’únic aspecte a tenir en compte, però aquests esdeveniments a la meitat han demostrat en el passat ser fonamentals per determinar el valor de les transaccions de Bitcoin i, al contrari, augmentar el preu de la criptomoneda. Ignorant els altres factors per un moment, la inflació de Bitcoin es pot relacionar directament amb el procés a la meitat: a mesura que els bitcoins es fan més difícils de crear, el valor de mercat de la criptomoneda augmenta.

La raó principal d’això és que cada reducció a la meitat augmenta la ràtio d’estoc a flux de Bitcoin, és a dir, la proporció de les accions disponibles actualment en circulació del mercat en relació amb les accions recentment introduïdes. La primera meitat va veure com Bitcoin va augmentar d’uns 12 dòlars a gairebé 1.150 dòlars en només un any.

Tot seguit, això va disminuir fins a “només” al voltant de 650 dòlars en el moment de la propera reducció de la meitat de Bitcoin el 2016, fins a disparar fins a un màxim rècord de 20.000 dòlars a finals de 2017. A causa de diversos factors interns i externs, aquest preu va caure a un mínim de 3.200 dòlars en un moment donat, però en el curt període transcorregut des de la meitat del maig del 2020, ha aconseguit aixafar fins i tot el rècord anterior del 2017, elevant-se molt per sobre dels 20.000 dòlars.

Consideracions econòmiques globals

Abans dèiem que ignoraríem els factors externs, però tornem-hi un segon. L’or i altres materials preciosos sempre han estat molt valorats per la seva escassetat i la seva capacitat d’utilitzar-se com a reserva de valor. D’altra banda, des que es va abandonar el patró or, la gran quantitat de dòlars nord-americans i altres monedes físiques en circulació ha anat augmentant constantment.

Des de la darrera data de la reducció de la meitat de Bitcoin i, el que és més important, de l’esclat de COVID-19, l’oferta monetària total de dòlars nord-americans va passar d’uns 4 bilions de dòlars a més de 6,5 bilions de dòlars. A la pràctica, això significa que el poder adquisitiu real i la confiança que la gent està disposada a dipositar a la moneda disminueixen ràpidament. I això sense tenir en compte ni els temors de falsificació, que són legítims quan es tracta de qualsevol moneda fiduciària.

Contrasteu-ho amb Bitcoin i monedes digitals similars: no només esteu tractant amb una plataforma sòlida com a roca autosostenible i basada en P2P, sinó que també proporciona als usuaris una indicació clara del nombre total d’actius disponibles i maneres de predir i controlar taxa d’inflació.

Tots aquests factors, combinats amb la creixent desconfiança que la gent té a tot el món en els seus bancs i governs, expliquen la popularitat mundial de Bitcoin i la importància que tindrà el procés de reducció a la meitat de Bitcoin en l’economia mundial en el futur. Esperem que aquest article hagi aconseguit aportar una mica de llum sobre el procés i ajudar-lo a comprendre millor per què i com afectarà l’economia mundial en els propers anys.

Sorry! The Author has not filled his profile.

Add Your Comment