El cap de setmana passat vam publicar un article que explicava la situació política a Itàlia. Si no esteu al dia, dos tenen nous partits antiestablishment lliscat les darreres eleccions generals a Itàlia, i són aquí per quedar-se. El suport a nous partits anti-establiment o polítics / polítics ha augmentat considerablement en els darrers anys a tota Europa, així com als EUA. El Brexit i Donald Trump són el resultat d’aquesta nova onada de política antiestabliment.

A Itàlia, aquesta onada ha portat al poder el Legga Nord i la Cinque Stelle festa. Són antiimmigrants i escèptics a la UE. Abans de les eleccions del mes passat, vam escoltar alguns rumors que si guanyaven, Itàlia reconsideraria l’euro i probablement l’abandonaria, deixant la zona euro.

Tot i que han rebutjat la idea després que la coalició d’aquests dos partits guanyés les eleccions, tenint en compte la situació financera a Itàlia, hi ha el risc que Itàlia pugui sortir de la zona euro. Les noves eleccions estan a la vista i probablement se celebraran a principis de tardor.

Llavors, què passa amb Itàlia si surt de la zona euro?

L’objectiu seria reintroduir la Lira italiana. El propòsit seria debilitar aquesta nova moneda perquè els productes italians resultessin més econòmics per als països estrangers, especialment per als països de la zona euro que els envolten. Això significa que les exportacions italianes augmentarien. Això ajudaria l’economia i el contribuent italià, que paga uns 40% -50% d’impostos en total. Els ingressos augmentarien per als italians i els ingressos fiscals serien majors per al govern, que podria utilitzar aquests diners per pagar el deute. El el deute se situa al voltant del 130%.

Aquesta és la teoria, però és només una teoria, encara per demostrar. Aquesta teoria té molts riscos.


1. Major deute

El primer problema és que el El deute italià es denomina en euros. Per tant, el deute es mantindria en euros i s’hauria de retornar en euros. Si la Lira es debilita, el deute augmentaria encara més. Els interessos i les amortitzacions també serien més elevats, cosa que minimitzaria els efectes positius de les exportacions més elevades. Una gran part del deute italià és propietat dels seus ciutadans, a diferència del cas de Grècia, cosa que facilitaria les coses. Però, ningú no pot predir els efectes precisament en aquest moment.

2. Preus més alts

A una moneda més feble significaria preus més alts a la importació. Si augmentessin els preus d’importació, els italians es veurien obligats a comprar menys. Els preus d’importació més alts erosionarien el poder de compra. Això fa que les exportacions siguin més competitives però al preu del consumidor italià. Aquest és un preu que ha de pagar un país si vol augmentar les exportacions. La Xina ha estat sotmetent el consumidor domèstic per sempre, és per això que Trump obliga ara la Xina a importar-ne més, òbviament dels EUA.

3. Augment de les burocràcies

Com que Itàlia abandonaria la zona euro, les burocràcies augmentarien per a les empreses. El canvi de divisa seria un d’ells. Això no formaria part del Banc Central Europeu (BCE) tampoc, de manera que Itàlia perdria la veu en les polítiques monetàries del BCE per al continent. Tot i que no és un problema important, continua pesant negativament sobre l’economia.

4. Sense inversions

Un dels principals efectes negatius seria el deteriorament de la confiança dels inversors. El sentiment del mercat ara mateix s’inclina al costat negatiu a causa de la política italiana. Tot i que passaran dècades perquè les importacions comencin a augmentar i que l’economia s’escalfi, cosa que contribueix a reduir el deute, el sentiment dels inversors es tornarà considerablement negatiu durant la nit i es mantindrà així durant molt de temps..

Recordeu Grècia? Bé, la situació a Grècia encara és dolenta, molts anys després que els problemes del deute van començar a aflorar. Fins i tot si les exportacions es fan més econòmiques i la indústria turística creix a causa dels preus baixos com a Grècia, no hi ha garantia que l’economia millorarà.

Per tant, Itàlia pot decidir deixar l’euro a favor de la Lira. Però, com podeu veure, hi ha moltes incògnites. A part de fer un gran embolic a Europa que arrossegaria la fràgil economia de la UE cap a un altre embolic, per dir-ho com a mínim i que al seu torn faria mal a l’economia italiana, hi ha tots aquests altres escenaris que podrien anar malament.

Què tal si empitjora encara? Què tal Itàlia es converteix en una altra Grècia, aquesta vegada sense ningú que la rescati, ja que no serà a la zona euro? Això seria terrible per a Itàlia, per a Europa i per al món, ja que probablement en provocaria una altra crisi econòmica mundial. Per aquestes raons, no crec que Itàlia abandonarà l’euro, però mai se sap.

Sorry! The Author has not filled his profile.

Add Your Comment