Recentment, Bitcoin ha aconseguit obrir-se pas un altre disc i va establir el seu preu en uns sorprenents 5.000 dòlars per una sola moneda. El mateix preu és cinc vegades el valor que posseïa la mateixa moneda digital el primer dia del 2017.

El creixement tant pel que fa al preu directe d’una moneda com a la capitalització del mercat és simplement sorprenent fins i tot per a aquells que coneixen el mateix domini per dins i per fora. El gir cap amunt sembla generat per una multitud de factors, que acaben proporcionant a la criptomoneda un fort vent més important i més important, constant.

Com que el mateix vent empeny el preu de BTC fins a un territori encara més nou en termes de valor, hi ha veus creixents que manifesten la seva preocupació pel fet que la moneda digital bitcoin sigui una bombolla que estigui a punt d’esclatar en qualsevol moment. No obstant això, quant és el mateix basat en la realitat i quant és la ignorància combinada amb la lògica simple que res al món no pot assolir aquest nivell de creixement de manera sostenible? Aquests són alguns dels principals problemes i punts de discussió quan es tracta de la idea que BTC és una bombolla.

Les analogies

Hi ha dues analogies principals que es llancen quan es parla de la configuració de Bitcoin. La primera és la moda de Tulip que va tenir lloc als Països Baixos fa diversos segles i la segona és la bombolla Dotcom de finals dels anys noranta. Tots dos presenten una sèrie de problemes per a qualsevol persona que vulgui aplicar-los al problema particular del creixement del valor BTC, a part del fet que tots tres inclouen elements relativament nous al mercat que de sobte es van fer molt populars entre els usuaris. No obstant això, hi ha algunes diferències clau que no s’apliquen en el cas no només de BTC sinó de monedes digitals generals.

The Tulip Mania

Probablement el més interessant de tots dos, el nom s’aplica al moment concret de la història dels Països Baixos, més exactament, a una moda econòmica que va tenir lloc durant el Segle d’Or holandès. En aquest període, el preu de les bombetes de tulipa de determinades soques va assolir nivells increïbles. El mateix va ser esperonat per una cosa que avui es coneix com el Miracle holandès, en què el nou país, que s’havia alliberat recentment de l’ocupació espanyola, va aconseguir convertir-se en una força econòmica mundial..

En el mateix període, les tulipes, una flor nacional, per ser un producte desitjat i poc temps després, els bulbs de la mateixa espècie van esdevenir extremadament valuosos. La part maníaca comença amb la pujada astronòmica del preu de les bombetes concretes, que aviat es van convertir en una mercaderia pròpia, que es va comprar, que generalment s’hauria de comercialitzar de manera similar a la borsa. En un moment donat, la tendència es va tornar insostenible i el mercat dels bulbs de tulipa es va esfondrar.

Per a molts, és fàcil percebre el bitcoin, que es pot fer servir des de compres fins a visites casinos BTC en línia, com una nova moda de tulipes. El problema és que la mania real de les tulipes no es va produir tal com es va descriure: la caiguda de la demanda a la veïna Alemanya va fer baixar els preus, equiparant els bulbs de tulipes a qualsevol altra mercaderia física..

La diferència és que el BTC o qualsevol altra moneda digital empra un mercat global on cap nació única, inclosa la més rellevant com la Estats Units o bé Xina, pot fer tremolar el preu d’una moneda digital. Tot i que, sens dubte, hi ha un gran potencial per a la volatilitat dels preus, el concepte d’un xoc per al mercat que esdevé un esdeveniment d’assassinat de xarxes de cadenes de blocs és simplement poc realista..

La bombolla Dotcom

La segona analogia inclou la noció de la bombolla Dotcom de finals de la dècada de 1990, on moltes persones van perdre diners que van invertir en accions d’algunes empreses noves i amb preu excessiu. En aquell moment, els llocs web eren una nova incorporació a la World Wide Web i molts creien (completament correctament) que serien extremadament importants en les pròximes dècades..

Els mateixos individus no s’equivocaven, però el moment va ser: els preus van augmentar i pujar fins que es van esfondrar i el mateix va provocar la ruïna financera de moltes d’aquestes empreses. Com que és un fet més recent, la gent, inclosos els veterans analistes financers, afirma regularment que veu que els preus de les monedes digitals tenen la mateixa configuració que la que va acabar amb la moda de Dotcom.

Però les monedes digitals no són l’actiu borsari ni les empreses que tenen un pla de negoci més o menys viable. Són entitats autoreplicables que operen en un dels avenços de TI més importants dels darrers 30 anys: la possibilitat de dislocar la base de dades en xarxes compartides P2P sense cap node central ni cap element d’ordres, a part del codi font al qual tots tenen accés..

Ja s’ha produït una caiguda del preu en una o més monedes i les xarxes han caigut en valor, algunes més d’una vegada. Però el mateix no s’ha equiparat a la mateixa situació que es produiria al mercat de valors: una moneda digital no pot “baixar” sempre que tingui usuaris que utilitzen el mateix codi. Dit d’una altra manera, una moneda digital està a salvo de la decimació a què s’enfronten les empreses que cotitzen en accions en cas de caiguda de preus important.

La font més important de suport de Bitcoin

Finalment, el fil conductor de totes aquestes analogies és el fet que per a la majoria de la gent, el bitcoin no representa res: la mania de les tulipes tenia tulipes, la bombolla dotcom tenia llocs web i empreses, però les monedes digitals només contenen informació, res més.

El mateix concepte és defectuós perquè qualsevol moneda digital té una estructura de suport subjacent (un valor sobre el qual es basa): els seus miners, equips i tothom que utilitza la cadena de blocs d’una moneda digital en particular. En aquest sentit, la millor manera de percebre BTC és veure-la com una representació de l’energia que es gasta en les seves tasques de resum..

L’únic risc per a qualsevol d’aquestes criptomonedes rau en la possibilitat que els miners decideixin generar beneficis més grans amb alguna altra xarxa. A causa d’això, les monedes digitals de blockchain no són la mania de les tulipes ni la bombolla dotcom; les mateixes diferències són les que els permeten seguir avançant fins i tot si el seu preu oscil·la sovint.

Sorry! The Author has not filled his profile.

Add Your Comment