Token2049: entrevista amb el fundador de Lisk, Max Kordek

Max Kordek, fundador de Lisk comparteix la seva història sobre com ICO el va ajudar com a jove empresari a obtenir finançament a la nostra entrevista a Token2049. Mireu el vídeo per obtenir més informació.

 

Som aquí amb Max, el fundador de Lisk. Moltes gràcies pel vostre temps!

Us hi donem la benvinguda!

Som a Token2049 i només volem aprendre una mica més sobre Lisk. Evidentment, vàreu ser un dels ICO més importants on vau recaptar 6 milions el 2016 i des d’aleshores heu tingut molt d’èxit. Viouslybviament, hi ha hagut moltes ICO des de llavors, només volem obtenir les vostres opinions generals i les vostres opinions sobre ICO com a mecanisme de finançament, i com veieu que es desenvoluparà el mercat el pròxim any o dos en termes d’ICO?


Crec que un finançament ICO en si mateix és una idea extremadament fantàstica. Aleshores, quan ho vam fer, ens va obrir tantes oportunitats. Jo estudiava enginyeria elèctrica a Alemanya i no coneixia ningú en el negoci. No coneixia cap VC, mai hauria pogut recaptar diners, però vaig fer aquest ICO i la gent em va creure. Això demostra i mostra encara el potencial de les ICO, podeu invertir en idees en què creieu i en persones en què creieu. No necessiteu rondes de finançament intensives si només viatgeu pel món per parlar amb inversors i per això Crec que és un gran mecanisme per democratitzar la inversió.

Crec que els punts que dius realment em porten a casa, sobretot quan ens preparàvem per a l’entrevista, en què creus que és una manera de donar suport als joves emprenedors amb una idea que no tenen les connexions tradicionals. Creieu que la regulació té algun tipus de paper en aquest espai per a les OIC? Darrerament, hi ha hagut una inundació de capital i ja saps, amb respecte, no totes les idees són tan bones com la teva i no tots els equips executen tan dur com la teva, com et sents? La regulació hauria de tenir un paper més fort en aquest espai?

Si només parlem de la idea, crec que és molt difícil separar una bona idea i una mala idea. Crec que és més aviat un experiment, la gent té aquesta mentalitat, donem-li una oportunitat, ho provem. Pel que fa a les regulacions, crec que és extremadament important, crec que ha de passar, però més en el sentit d’assegurar els inversors perquè la gent no fugi dels fons. Al cap i a la fi, el que em sembla correcte és una regulació molt lleugera, res massa pesat, res massa boig perquè els empresaris no ens lesionem. No hauria d’haver-hi cap mur només perquè el govern pot tenir por que els seus ciutadans no siguin estafats. Crec que hauria de ser d’una manera que les persones que recapten diners per obtenir una ICO es puguin registrar de manera oficial, però s’ha de fer molt ràpidament i s’ha de processar en pocs dies, de nou és un mur davant d’un empresari. Res realment més, només haurien d’assegurar-se que l’individu que fa l’ICO és públic, és una persona coneguda per qualsevol autoritat que se n’ocupi i res més.

Així doncs, és una mena de protecció bàsica per als inversors, però en cap cas obstaculitza la prevenció de la creativitat i la generació de grans idees i grans empreses..

Si exactament. Els ICO són ​​una eina fantàstica només per provar les coses que bé sabeu, i això és el que volia dir al principi amb bones i males idees. Al final, no es tracta tant de la idea, sinó del resultat, ja que les idees canvien tot el temps durant el procés de desenvolupament de la idea. Veureu que això no funciona i això funciona i potser una idea que al principi no sonava tan bé com serà el resultat, no és un problema. El problema és quan algú agafa els diners i els gasta en un bon cotxe, un bon rellotge o simplement se’n fuig.

Ja ho sabeu, crec que una cosa que realment es va a casa amb mi és que, en comparació amb molts altres projectes ICO, després d’haver recaptat diners heu estat molt explícits al no centrar-vos realment en el preu i les devolucions, però sí en la construcció del producte i estratègies i creació de biblioteques i assistència a conferències sobre desenvolupament per intentar reclutar CTO. Com us manteniu concentrats en l’execució? Obbviament ha estat un entorn molt especulatiu aquests darrers mesos, com es manté en aquest camí? Quina és la vostra estratègia en el futur?

Pot ser un dels talents especials de la meva parella i de mi per mantenir la concentració. Simplement no ens deixem absorbir per aquest món financer i monetari on comprovem CMC cada 10 minuts i estem molt contents si el preu puja i molt trist si baixa el preu. Només ho prenem des d’un principi en el qual només ens importa la tecnologia. D’aquí venim. Vam ser els primers adoptants de Bitcoin i d’altres blockchains i creiem que el preu no importa, sobretot no en aquesta etapa. Som tan aviat. Si algú ve i diu: “Sí, però vull guanyar diners al principi”, sí, canvieu una mica, però d’això no es tracta. Es tracta de permetre als desenvolupadors en el futur construir les seves pròpies tecnologies de blockchain. El preu probablement serà més gran que ara d’aquí a 5-10 anys i la gent se’n beneficiarà econòmicament. Però, per què hauria de ser la prioritat número u? La primera prioritat hauria de ser que la tecnologia beneficiï la gent. Aquí és on posem el focus cada dia. Quan el preu puja, la gent es fa molt eufòrica. Tot passa al seu voltant tan ràpid i amb una llum tan bona que sovint s’oblida de treballar, però si el preu baixa, sovint és el contrari. La gent té por i pensa que ara he de treballar per tornar a pujar. Aquests anells de preus són bastant bons en termes de concentració i esforç en el desenvolupament, ja que si augmenta obtindreu tota aquesta sensació eufòrica i motivació que realment fa que sigui molt divertit. Però si baixa, ara creieu que “he de treballar més que mai”. Un dels casos més [notables] que he viscut és el de dos anys registrats el 2013, on tothom va treballar molt dur i, en cert sentit, això m’ha quedat enganxat. Aquesta mentalitat de treballar molt i mantenir la concentració: no mirar el preu perquè baixava tots els dies i el 2017 pujava cada dia, de manera que, per què mirar-ho? No cal saber-ho diàriament.

Amb la vostra estratègia i camí d’execució, queda clar que intenteu adoptar-ho ràpidament i generalment per aconseguir que hi desenvolupin més desenvolupadors. Quin diríeu que és el vostre baròmetre de l’èxit? Com es mesura la rapidesa de l’adopció? Teniu determinats objectius o mètriques que intenteu assolir l’any que ve? Com es defineix l’èxit?

Defino l’èxit quan estic ajudant la gent. L’ajuda es pot aconseguir de moltes maneres diferents. Tinc les eines que estem construint a Lisk, o el preu puja, i algú a l’Àfrica es podria permetre el luxe de comprar un cotxe perquè va invertir ben aviat a Lisk. Aquestes històries existeixen i n’he sentit moltes. Això és un èxit per a mi i em fa feliç si pogués ajudar algú. Pel que fa a mètriques i paràmetres, el millor és que la cadena de blocs és transparent, de manera que podeu fer un seguiment de tot allà. Hi ha grans estadístiques sobre la cadena de blocs: nombre de comptes, nombre de transaccions per dia / mes / any, acceleració de comptes nous, etc. Podeu utilitzar aquestes estadístiques per esbrinar quin és el vostre ritme de creixement i, segons això, també podeu esbrinar què funciona el màrqueting i què no. Per exemple, podríem anar a una conferència i, de sobte, augmentar la quantitat de comptes, o de sobte, hi haurà més volum als intercanvis. És un indicador feble, però és un indicador que funciona. Quan gastàvem, diguem-ne, 200.000 dòlars en anuncis de la cerca i no passa res, només hi ha més gent al nostre lloc web, aleshores no semblava que funcionés. Aquestes són algunes estadístiques que podeu utilitzar per definir l’èxit o, si més no, l’èxit de les estratègies amb l’objectiu final de ser beneficioses o ajudar les persones al final del dia. Veig a Lisk més com un habilitador, on el programari només permet al desenvolupador construir una aplicació de programari increïble. Sóc més facilitador de l’èxit. Vull que la gent tingui èxit basant-se en allò que estic construint, a la plataforma Lisk.

Quan creieu que existirà la primera aplicació reeixida a Lisk? Té una expectativa de cronologia per a això? Creieu que és un equivalent de Crypto Kitties o alguna cosa semblant? O és el nombre d’aplicacions o una de grans que s’enlaira??

Sí, per tant, en la taula rodona d’avui, Julian va dir físicament que encara no hi ha aplicacions reals a la indústria productiva que tinguin èxit. Tot encara és força aviat i està més en fase d’experimentació. Els projectes es troben a si mateixos. Fins que no veiem una aplicació realment reeixida en el món real per part de persones, no de dues persones, sinó d’una gran quantitat de persones. Fins que això no passi, crec que passaran diversos anys. La gent sempre parla de la rapidesa amb què es mou aquesta indústria i, sens dubte, es mou més ràpidament que altres indústries, però al cap i a la fi, encara no és tan ràpid com es podria pensar. Si només mireu enrere un o dos anys, hi havia menys ICOs com a projectes, però en essència no ha canviat molt. La gent encara anava a conferències en aquell moment, encara hi va i continua treballant en aquests projectes. No és com si Ethereum, Lisk o Bitcoin canviessin sobtadament la tecnologia fonamental. Segueix sent el mateix.

Sembla que hi ha més gent que arriba al mercat i està parant atenció als preus que pugen.

Exactament. El desenvolupament encara triga molt de temps i es queda enrere de l’aparició del mercat. Els preus poden augmentar, però la tecnologia pot ser molt més lenta pujant perquè només triga més. De vegades, el valor es construeix més lent que el preu que puja. Al meu entendre, el preu recau en el valor real de la tecnologia. Tornant a la vostra pregunta, crec que la primera aplicació en directe es publicarà a finals de 2018 o 2019 en aquesta plataforma. Es limitaran a mitjans o finals del 2019, pel que fa a l’experiència de l’usuari, etc. Potser el 2020, el 2021 i el 2022 veurem que cada cop s’utilitzen més aplicacions a la vida habitual. És possible que aquestes aplicacions no siguin aquelles aplicacions descentralitzades totalment bufades de què tothom parla actualment. Pot ser que siguin mixtes o que puguin tenir components d’una cadena de blocs, cosa que la fa descentralitzada, però altres components no. Crypto Kitties, per exemple, la part central viu a Ethereum, però el lloc web i les imatges, etc., estan centralitzades; era una barreja. I va tenir èxit. Va ser el primer pas d’Ethereum, que va tenir força èxit i no va estar totalment descentralitzat.

Com heu trobat que ha evolucionat el vostre paper des de fa dos anys? Evidentment, heu estat a l’espai molt de temps, vau començar el 2013. Crec que vostès van créixer de 25 a 50 i que ara volen arribar a 75 persones. Ara teniu equips de màrqueting. Com ha canviat el vostre paper? Què fas diferent ara que fa dos anys??

La fundació Lisk treballa conjuntament amb molts contractistes diferents, de manera que és difícil dir quantes persones treballen realment en el projecte perquè la gent s’uneix i la gent se’n va i això passa tot el temps de manera molt dinàmica. El principal contractista de Berlín, Lightcurve, va créixer bàsicament de la meva parella, Oliver, i jo. També hem trobat el contractista principal per prendre el desenvolupament a les nostres mans. Ara va passar de dues persones a més de 40 anys i, si hagués de definir el meu paper allà, va passar de ser el tipus de tot, per a la direcció d’oficines, per finançar, a RRHH, per al desenvolupament i la gestió, a només per la gestió. Tinc un gran equip amb persones en termes de recursos humans, gestió d’oficines i finances que poden treure’m la majoria de les tasques en aquests àmbits. Tenim molts desenvolupadors, de manera que no haig d’anar a github de nou i canviar algun text del lloc web ni ajustar una imatge perquè quedi més maca. Ara tenim la gent per això. He delegat aquestes tasques. Si parléssim de la fundació, no ha canviat molt. Tenim les nostres reunions de la junta directiva, aproximadament quatre o cinc a l’any, on discutim tots els temes relacionats amb el propi Lisk: el projecte, el finançament, els assumptes legals, etc., però aquí es veu clarament, per descomptat, que ens hem convertit més coneixedor. Gràcies a aquest coneixement, podem avaluar diferents temes millor del que podríem fer al dia. Aleshores vam aprendre coses noves a cada reunió. Ara s’està convertint en una rutina i podem progressar d’una manera millor. Només heu d’entrar a l’empresa i a la seva fundació i només creix dinàmicament, però orgànicament. Només veieu què cal fer. Aleshores esteu lliscant en aquest paper, que pot ser deu funcions al principi, però cada vegada és menys. De vegades, fins i tot avui, acabo de deixar les coses o netejar una mica. Crec que està bé perquè estar bé és bo. Simplement passa automàticament.

Què diríeu que us fa més il·lusió el 2018, tant per a Lisk com per a la comunitat de blockchain més àmplia?

Per a la comunitat blockchain, per a mi, és la xarxa de llamps. Crec que necessitem algunes solucions d’escalabilitat per a Bitcoin avui, ja que ha arribat a la capacitat. Ja sabeu que la gent ho pren com un mecanisme per difondre FUD, cosa que no és bona per a tota la indústria. Crec que hem de ser cooperatius, hem de treballar junts, hem de ser feliços, ens hem de divertir tots els dies i no atacar-nos els uns als altres a Twitter. No és així com hauria de ser. Per a Lisk, definitivament és l’SDK. Es desenvoluparà al llarg dels anys en diferents passos per poder recopilar comentaris amb cada pas, ajustar-los i millorar-los amb l’objectiu final que els agrada als desenvolupadors. Espero aquests passos i els comentaris de la comunitat per veure què estan pensant. Ara hem treballat durant dos anys en aquest moment en què podem treballar amb l’SDK i recopilar comentaris del públic. Abans, només es quedava a la fundació, era bàsic. Per exemple, realment no teníem cap incorporació de funcions fins aquest punt central, a Lisk Coin, l’eix principal de la xarxa descentralitzada. Però ara, amb el proper llançament de Lisk 0.1.0, serà dràsticament diferent. Com que tenim una bona base, podem treballar en noves funcions. Coses emocionants. Temes realment interessants des del punt de vista de la criptografia, la usabilitat, l’experiència de l’usuari i, per descomptat, des del punt de vista dels desenvolupadors per jugar amb la tecnologia blockchain perquè els ho vam facilitar.

Moltes gràcies Max, agraeixo molt que t’has dedicat el temps a compartir els teus pensaments sobre el viatge de Lisk.

Gràcies també per aquesta oportunitat!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me