El preu de Bitcoin es va disparar fins al seu màxim màxim històric diverses vegades just quan escrivíem aquest article.
Després d’haver superat els 40.000 dòlars a principis de 2021, Bitcoin se situa actualment al voltant dels 35.000 dòlars EUA, tot i que, per descomptat, això podria canviar en qualsevol moment. Tot i així, sembla que el cel és el límit per al valor d’aquesta moneda i el bombo que genera.
Durant el mercat alcista actual, molts nous inversors busquen obtenir beneficis ràpids, cosa que el converteix en un moment perfecte per als estafadors. En aquest article, identificarem les estafes més habituals de Bitcoin i us mostrarem com podeu evitar-les i protegir la vostra criptomoneda.
Estafes d’intercanvi
La majoria d’inversors que volen comprar el seu primer BTC o vendre’l amb un benefici obtindran un compte en un dels molts intercanvis de criptomonedes que hi ha. Atès que el mercat està en contínua expansió, també creix la necessitat de plataformes d’intercanvi.
Això ha portat als estafadors a crear intercanvis falsos de Bitcoin. Solen atraure usuaris a les seves plataformes fraudulentes oferint millors tipus de canvi que altres mercats, en lloc de deixar que l’oferta i la demanda dictin el preu..
El frau de Bitcoin més famós amb la participació d’un intercanvi fals va ser BitKRX de Corea del Sud. L’intercanvi es va fer passar per una branca del Korea Exchange (KRX) legítim per guanyar-se la confiança dels usuaris. El 2017, els usuaris de BitKRX van informar que els havien robat el BTC. No es coneix el valor exacte del BTC que va ser robat, però sens dubte valia milions de dòlars.
Per evitar aquest tipus d’estafes de Bitcoin, assegureu-vos d’investigar l’intercanvi que us interessi abans de transferir fons. Utilitzeu només intercanvis amb bona reputació i els recomanats per fonts oficials. Per obtenir intercanvis recomanats i consells sobre la forma més segura de comprar Bitcoin, podeu consultar aquesta llista al lloc web oficial de Bitcoin.
Correu electrònic i llocs web de pesca de credencials
Els correus electrònics de pesca i els llocs web de pesca representen les dues cares d’una mateixa moneda. Si mai no us heu trobat amb cap d’ells, considereu-vos afortunat. Per mantenir les coses així, hauríeu d’entendre com funcionen aquestes estafes.
Els correus electrònics de pesca intenten semblar correus electrònics oficials d’una font fiable. Per als usuaris de Bitcoin, un correu electrònic de pesca podria semblar un correu electrònic oficial d’un banc, un intercanvi de criptomonedes o una altra font fiable.
Els correus electrònics amb estafa de pesca de Bitcoin sempre us demanaran alguna acció. Per exemple, us poden demanar que inicieu la sessió al vostre compte fent clic a l’enllaç del correu electrònic. Això pot comprometre el vostre compte i provocar que un estafador utilitzi les vostres credencials per buidar la vostra cartera de Bitcoin.
La millor manera d’assegurar-vos que heu rebut un correu electrònic oficial de l’empresa que us posa en contacte és comprovar de nou l’adreça del remitent, posar-vos en contacte amb l’empresa a través del correu electrònic oficial que apareix a la pàgina web o contactar mitjançant les xarxes socials o l’atenció al client oficial de l’empresa. canals.
Els correus electrònics de pesca amb suplement solen enllaçar a llocs web de pesca que volen estafar Bitcoin amb vostès. Aquestes pàgines web estan dissenyades per robar les vostres credencials d’inici de sessió o infectar el vostre dispositiu amb programari maliciós. La diferència entre aquests llocs web i els reals pot ser difícil de detectar a primera vista, que és el que compten els estafadors per enganyar la gent. Molt sovint, aquests llocs apareixen fins i tot com a resultat patrocinat als motors de cerca.
A menys que estigueu 100% segur que sou a la pàgina oficial, no inicieu sessió ni instal·leu res. Comproveu de nou l’adreça del lloc web oficial i, si no esteu segur, torneu-la a cercar. Si veieu un resultat patrocinat a la part superior dels resultats de la cerca, desplaceu-vos cap avall per confirmar que és el lloc web oficial. Marqueu la pàgina oficial de qualsevol servei que utilitzeu regularment.
Estafes gratuïtes de Bitcoin Giveaway
Això hauria de ser obvi, però no fa mal recordar-se que no hi ha un dinar gratuït. Si us trobeu amb un obsequi “Bitcoin gratuït”, és gairebé segur que és una estafa.
El 2020, una de les estafes d’aquest tipus més famoses va ocórrer quan es va piratejar Twitter. Els comptes de CoinDesk, Binance, Elon Musk, Bill Gates i fins i tot Barack Obama i Joe Biden es van utilitzar per difondre aquest frau.
L’estafa es va oferir a duplicar els diners que vau enviar a l’adreça BTC de l’estafador. Recordem que si alguna cosa sona massa bé per ser cert, normalment ho és.
Monedes falses i ICO
Entre les estafes de criptomonedes més perjudicials hi ha les que impliquen monedes i ICO fraudulents (ofertes inicials de monedes).
Amb el creixement del mercat de criptomonedes, trobar i invertir en el “proper Bitcoin” és molt atractiu per als inversors. Tanmateix, mai no podeu estar segur que la moneda que trieu tindrà èxit. Si decidiu invertir en altcoins, tingueu cura de les estafes potencials.
La majoria de monedes estafadores tenen un lloc web ostentós que presumeix de la gran comunitat que dóna suport al projecte. Està dissenyat per crear FOMO (por a perdre’s), un efecte que us pot portar a fer una inversió ICO imprudent i a donar suport a una moneda estafa. Els estafadors abandonen el projecte i es queden amb els diners mentre deixen els inversors alts i secs.
Alguns monedes estafes poden realitzar un llançament aeri: una distribució de monedes / fitxes gratuïtes. Un llançament aeri pot crear una imatge inflada de l’interès real del mercat per la moneda o el testimoni, cosa que impulsa FOMO en els inversors, mentre que els grans propietaris acaben abocant la seva quota per obtenir beneficis..
Llavors, què podeu fer per evitar aquest tipus d’estafes? Mantingueu-vos informat, desconfieu de les promeses excessivament ambicioses i no invertiu mai més diners dels que us podeu permetre perdre.
Esquemes Bitcoin Ponzi
Els esquemes Ponzi prometen un retorn de la inversió per a un dipòsit inicial. Qualsevol esquema Ponzi agafa diners de nous inversors per pagar interessos als anteriors.
Malauradament, l’espai de les criptomonedes no és immune a aquest tipus de dolents actors. Diversos esquemes han ofert rendiments increïbles en les inversions inicials, tot i que prometen ser millors i més rendibles que Bitcoin.
OneCoin va ser la major estafa del mercat de criptomonedes, amb un total de cinc mil milions de dòlars robats als inversors. El fundador de One Coin, la nacional búlgara Ruja Ignatova, va crear un esquema piramidal clàssic on els patrocinadors suposadament guanyarien més amb cada nou inversor que van provocar. Les forces de l’ordre segueixen buscant el fundador d’aquesta estafa criptomoneda, mentre que els seus còmplices i socis comercials han estat arrestats.
Bitconnect era un altre esquema que oferia rendiments poc realistes; es va prometre als inversors un 40% d’interès al mes. Segons aquestes matemàtiques, algú que hagués invertit 1.000 dòlars guanyaria més de 50 milions de dòlars en menys de tres anys.
Per fer-ho, se us havia de comprar i bloquejar tokens BCC perquè poguessin obtenir beneficis gràcies al bot de negociació. Un dels primers crítics de Bitconnect, Vitalik Buterin, va assenyalar que es tractava d’un esquema Ponzi. El cofundador d’Ethereum tenia raó i aquesta estafa de criptografia va acabar amb la majoria d’inversors que van perdre els seus diners: 3.500 milions de dòlars en total.
Aquest tipus d’estafes apareixen de tant en tant, de manera que val la pena estar informat i saber reconèixer-les. Les promeses d’enormes marges de benefici són la primera marca vermella que us hauria de fer pausa. Tingueu en compte que els sistemes Ponzi acaben inevitablement amb la pèrdua de diners dels inversors.
Esquemes de bombeig i descàrrega
Un esquema criptogràfic els orígens del qual es pot remuntar a la borsa de valors és un esquema de bombes i descàrregues. És quan els artistes estafadors organitzats augmenten artificialment el preu d’una acció de baixa valor, o en aquest cas d’un altcoin. Tot i que no es tracta d’una estafa directa de Bitcoin, tot i això provoca la pèrdua d’altres inversors.
Un esquema com aquest sovint va de la mà amb el xíling de la criptomoneda específica, cosa que es fa difonent notícies falses i trobant famosos que les avalin..
Al seu torn, això atrau nous inversors i augmenta encara més el preu de la criptomoneda, tot i que això no reflecteix el seu valor real. Els estafadors esperen el moment en què el preu és prou elevat per abandonar la seva quota. Els inversors habituals es queden amb criptomonedes que no valen en la majoria dels casos.
Correu electrònic de xantatge
Un altre tipus d’estafa coneguda és un correu electrònic de xantatge de Bitcoin. L’estafador afirma haver obtingut la vostra informació sensible, més sovint piratejant l’ordinador i controlant-la amb un protocol d’escriptori remot. En general, afirmen haver infectat l’ordinador amb registres de claus i haver fet enregistraments de vídeo amb la presa de la càmera web.
Els estafadors demanen Bitcoin a canvi de destruir el material i no distribuir el contingut compromès a tothom en els vostres contactes de correu electrònic i a les vostres xarxes socials. Aquest tipus d’estafadors utilitzen llistes de correu electrònic obtingudes il·legalment i dades d’usuaris filtrades i intenten estafar moltes persones alhora. Tanmateix, és probable que en realitat no tinguin material comprometedor amb el qual fer xantatge.
Malware i Ransomware
Si les estafes amb criptografia no són suficients, ara també hi ha virus dirigits a les vostres claus de cartera de Bitcoin o al BTC que hi manteniu. El programari maliciós s’ha tornat definitivament encara més innovador, i això és especialment cert per a diversos tipus de programari maliciós i ransomware.
Els pirates informàtics utilitzen aquest tipus de virus per accedir a les xarxes de l’ordinador i robar informació. Aquest podria ser el vostre número de targeta de crèdit o, en el cas de Bitcoin, la vostra clau privada. Els enllaços més evidents que contenen aquest tipus de programari maliciós afirmen que us permetran extraure Bitcoin de forma gratuïta. Quan descarregueu aquests fitxers, un estafador de Bitcoin tindrà accés a la vostra informació privada.
Tingueu en compte que, independentment de les promeses impressionants que vegeu, no podreu extraure Bitcoin de manera efectiva amb el vostre ordinador de sobretaula o portàtil. Bitcoin requereix miners de maquinari dedicat anomenat ASIC (circuit integrat específic de l’aplicació). La darrera vegada que Bitcoin es va explotar greument amb CPU o GPU, una pizza de Papa John va costar uns 10.000 BTC.
Un altre tipus de virus associat amb Bitcoin és el ransomware. Aquest tipus de programari maliciós xifra els fitxers del vostre equip o us impedeix utilitzar el dispositiu del tot. Després d’això, demana que pagueu un rescat a Bitcoin per descodificar les vostres dades o desbloquejar l’ordinador. Com passa amb altres fraus de Bitcoin, pagar el rescat de BTC no garanteix que el pirata informàtic desbloquegi el vostre equip o desxifri la vostra informació..
El consell més útil aquí és instal·lar protecció antivirus i malware contra l’ordinador i altres dispositius. Fins i tot els antivirus gratuïts poden ajudar a bloquejar aquest tipus de virus i a estalviar-vos el mal de cap.
Tanmateix, si el dany ja està fet i l’ordinador està infectat,
no pagueu el rescat. Sol·liciteu ajuda a un especialista en TI, que hauria de poder eliminar el ransomware del dispositiu afectat.
Estafes de mineria al núvol
Si heu passat fins i tot uns minuts aprenent sobre Bitcoin, haureu sentit a parlar de mineria. La mineria de Bitcoin és en realitat el procés de verificació de les transaccions de Bitcoin, que requereix una gran quantitat de potència informàtica i electricitat.
Alguns serveis us ofereixen Bitcoin per obtenir una tarifa fixa mitjançant la seva infraestructura. No hi ha res de dolent en si mateix, però els suposats rendiments del lloguer de potència hash d’un servei de mineria al núvol sovint no són realistes..
Una d’aquestes plataformes que oferia serveis de mineria de criptomonedes va ser BitClub Network, que va operar des d’abril de 2014 fins a desembre de 2019. Els diners dels inversors es van sol·licitar a canvi d’accions de fons de mineria de criptomonedes i els usuaris van ser recompensats per haver reclutat nous inversors a l’esquema..
Tot i això, la xarxa BitClub estava operant una estafa de mineria al núvol. Els estafadors darrere del negoci van manipular els números per demostrar que guanyaven més del que realment eren. Al final, van prendre Bitcoin per valor de 722.000.000 de dòlars als inversors.
Si esteu interessats en invertir en Bitcoin, és millor comprar BTC en un intercanvi de confiança en lloc d’invertir en un servei de mineria al núvol. Fins i tot si el servei no és una estafa, la rendibilitat de la mineria fluctua en funció del valor de mercat i, amb tantes variables a seguir, és difícil saber si obté un bon negoci.
Trobada en persona
Podeu pensar que, venent Bitcoin en persona, evitarà els perills del comerç en línia. Tot i això, les estafes comercials de Bitcoin no sempre es produeixen en línia.
Si us trobeu amb un comprador desconegut, el risc de ser robats o ferits és força elevat. Una altra tàctica que solen emprar els homes és utilitzar diners falsificats per comprar-vos Bitcoin.
Per evitar aquests riscos, intenteu trobar una plataforma P2P (peer-to-peer) per intercanviar fons en lloc de córrer el risc de reunir-vos en persona amb una persona maliciosa. Una xarxa d’igual a igual us proporciona seguretat i privadesa i la majoria no compleixen les polítiques del vostre client (KYC) ni de la lluita contra el blanqueig de diners (AML).
Saber estafes de criptomonedes quan ho veieu
Els diners atrauen els estafadors i Bitcoin és l’objectiu perfecte per als estafadors. La diferència clau es deu a la nostra llarga experiència amb els diners fiduciaris, sabem quin tipus de trampes esperar i com evitar-ho.
Si us roben la targeta de crèdit o es fa una compra fraudulenta, sabreu com contactar amb el vostre banc i solucionar-lo. Si porteu diners en efectiu, sabreu que no els deixeu treure de la butxaca del darrere.
Si utilitzeu Bitcoin, heu d’aprendre a mantenir-lo segur i reconèixer quan algú intenta convèncer-vos. Per això, entendre les estafes de Bitcoin més habituals us ajudarà a gestionar la criptografia tan fàcilment com les monedes fiduciàries.
Preguntes freqüents
Com funcionen les estafes de Bitcoin?
Totes les estafes de Bitcoin tenen una cosa en comú: us alliberen del vostre guanyat Bitcoin si sou descuidat. La majoria d’aquests esquemes no són nous en el mercat de les criptomonedes, però són estafes clàssiques que han evolucionat amb la tecnologia.
Entre aquests, hi ha esquemes de piràmide o Ponzi, que es fan passar per negocis legítims però que us enganyen del vostre Bitcoin. També hi ha moltes promocions falses que ofereixen Bitcoin gratuït si envieu part del vostre propi BTC a les adreces dels estafadors. Podeu evitar-ho si recordeu que no hi ha un dinar gratuït.
Tot i que no hi ha una llista definitiva d’estafadors de Bitcoin a la qual pugueu consultar, podeu utilitzar la nostra guia per familiaritzar-vos amb les estafes més habituals..
Com es pot dir a un estafador de Bitcoin?
Una manera infal·lible d’identificar algú com un estafador de Bitcoin és si t’ofereixen Bitcoin gratuït. Si ho recordeu, és molt menys probable que us enganyin i acabeu amb les mans buides.
El 2020, Twitter es va piratejar i els comptes d’usuaris verificats (que van des d’Elon Musk fins a Joe Biden) es van oferir per retornar el doble de la quantitat de Bitcoin a qualsevol persona que els enviés. Sembla una bogeria que algú s’enamorés d’un estafat tan clar, però per desgràcia funciona.
Aquest tipus d’enganys de Bitcoin és el més comú, però per sort també és el més fàcil d’identificar.
Hi ha estafes de Bitcoin?
Malauradament, hi ha estafadors i taurons donant voltes a totes les indústries rendibles que busquen víctimes, i Bitcoin no és diferent.
Es pot recuperar Bitcoin d’un estafador??
Recuperar Bitcoin d’un estafador és encara més difícil que recuperar moneda fiduciària robada. No obstant això, hi ha quatre maneres de provar de recuperar el vostre BTC:
- Si perdeu els vostres fons a causa d’una plataforma d’inversió en criptomoneda fraudulenta, el primer pas és amenaçar amb accions legals o denunciar l’empresa a les autoritats financeres..
- Presentar una reclamació a les autoritats financeres corresponents.
- Proveu de trobar ajuda en línia i comproveu si altres persones han aconseguit resoldre el mateix problema.
- Contracti experts en recuperació de BTC. Les estafes de Bitcoin deixen informació de transaccions a la cadena de blocs, que actua com a llibre major. Amb aquesta informació, els experts poden rastrejar el lladre.
Sorry! The Author has not filled his profile.