Una guia de contractes intel·ligents per a proveïdors de serveis en línia

Internet va revolucionar el funcionament dels negocis. Els augments de velocitat, eficiència i fiabilitat han donat pas a un panorama divers de les empreses en línia que ofereixen els seus serveis al públic. Les empreses en línia i les empreses depenen en gran mesura de l’automatització per facilitar la seva vida i donar-los capacitat de creixement. El blockchain podria ser la propera revolució tecnològica en automatització empresarial? Els contractes intel·ligents ja han processat més de 6.000 milions de dòlars en finançament de blockchain el 2018. Però podrien reduir els costos i automatitzar els processos per a empreses en línia en diversos sectors. Com el Internet de serveis (IOST) es prepara per llançar una plataforma blockchain per a serveis en línia, donem una ullada a com els contractes intel·ligents podrien canviar una indústria.

Què són els contractes intel·ligents?

Els contractes intel·ligents són la següent gran cosa de l’automatització. Basats en la tecnologia blockchain, sovint a la plataforma Ethereum, són programes informàtics que emmagatzemen i fan complir els termes d’un acord mitjançant instruccions IF / THEN. Un exemple – si party A utilitza una aplicació de programari durant més de cinc dies llavors el partit B rep X dòlars. El pagament es congelaria, o “en dipòsit”, a la cadena de blocs fins que el contracte rebés l’activador que necessitava (part A que utilitzava el seu programari durant més de cinc dies) per alliberar els fons. Aquesta simple instància de contractes intel·ligents asseguraria un pagament ràpid després del període de prova del programari, ja que els fons es produeixen “per endavant”. També significa que no cal processador de pagaments externs, reduint les comissions, amb la seguretat de la transacció garantida per la cadena de blocs. Es poden programar contractes intel·ligents per adoptar diversos activadors, incloses signatures, contrasenyes, rebuts de pagament i codis de barres.

La història

El terme “contractes intel·ligents” va ser utilitzat per primera vegada per l’innovador blockchain Nick Szabo el 1996. Szabo va crear Bit Gold, descrit com “el gegant a les espatlles del qual es troba Bitcoin“- i ha estat una figura clau en la curta història de blockchain. Però la “màquina expenedora digital” que Szabo va descriure no es va utilitzar àmpliament fins que l’equip Ethereum la va desenvolupar per funcionar a la seva plataforma. Els contractes intel·ligents s’han utilitzat àmpliament per recaptar fons a l’espai blockchain, amb més de 11.000 milions de dòlars recaptats a través d’ICO (ofertes inicials de monedes) a partir del 2017. Els contractes ICO accepten els pagaments dels inversors i els lliuren a una empresa un cop es compleix el seu objectiu de finançament preprogramat. Els llocs web de finançament col·lectiu gestionarien aquest procés per una tarifa, però els contractes intel·ligents poden fer-ho automàticament amb una seguretat millor de la que un lloc web podria garantir. Les empreses de diversos sectors veuen l’èxit dels contractes intel·ligents a l’espai d’inversió com una mostra de la seva promesa en altres dominis.


Contractes intel·ligents: els avantatges

Els contractes intel·ligents ofereixen una sèrie d’avantatges a les empreses. Permeten confiar en ambdues parts d’un acord perquè els termes es poden escriure al seu codi. Ofereixen seguretat; la cadena de blocs és inaccessible, de manera que ningú pot interceptar ni pessigar fons del contracte. Però els seus majors avantatges pràctics són l’eficiència i el cost. Els contractes intel·ligents s’executen per si mateixos, cosa que fa difícil que les parts contractades compleixin la seva paraula. Si una empresa gestiona molts pagaments tardans o perduts de clients, es podrien utilitzar contractes intel·ligents per fer efectiu el pagament un cop es compleixin les condicions d’un acord. També eliminen la necessitat d’implicar tercers costosos en diversos processos. No només es podrien passar per alt els processadors de pagaments, sinó els serveis de custòdia, advocats i bancs, on la validació de tercers sol ser crucial. Només en el sector immobiliari, un servei de depòsit en custòdia pot trigar fins al 2% en una transacció de propietats; els estalvis podrien ser de milers.

Contractes intel·ligents per a proveïdors de serveis en línia

Molts proveïdors de serveis en línia s’enfronten a problemes similars pel que fa a la gestió d’actius i als pagaments. Els pagaments automatitzats a empleats, proveïdors i altres socis podrien ser un gran avantatge, especialment quan els imports depenen de factors externs com ara les visualitzacions de vídeos o les compres de productes. Microsoft ja està provant els contractes intel·ligents que paguen drets d’autor en els imports adequats als creadors d’un joc. Però no s’atura aquí: el mateix contracte també podria indicar al fabricant que creés una nova còpia d’un joc quan es realitzés una compra o que es desencadenés un altre contracte per traslladar les còpies a un lloc concret si hi ha existències. Empreses com Alibaba i IBM ja utilitzen contractes intel·ligents dins de les seves cadenes de subministrament. Per a les empreses només digitals, això promet ser enormement beneficiós. Quan un programari o una aplicació web utilitza una funció concreta, es podrien utilitzar contractes intel·ligents per assignar-hi més recursos, o bé podrien atorgar fons al creador d’un vídeo per crear-ne un de nou quan arribi a una certa quantitat de visualitzacions. A mesura que la gent comença a crear contractes més complexos i a utilitzar conjuntament diversos contractes intel·ligents, podrien automatitzar actius, pagaments i fins i tot recursos humans per a empreses en línia descentralitzades senceres..

El futur

De moment, la barrera més gran per a l’ús ampli de contractes intel·ligents és l’escalabilitat. El processament de dades per a milers d’empreses en línia requeriria un grau important de potència informàtica. I a Ethereum, la capacitat i la velocitat són limitades. Però el futur de la cadena de blocs està a la volta de la cantonada. Com que projectes com l’Internet de les coses (IOTA) i l’Internet dels serveis (IOST) mostren resultats impressionants, sembla que la capacitat i la velocitat aviat deixaran de ser un problema. Això podria significar que empreses descentralitzades senceres funcionin amb tecnologia de contractes intel·ligents: processar pagaments, transferir actius i gestionar l’eficiència del dia a dia de manera segura i distribuïda. El grup d’investigació Gartner segur que ho creu. El seu informe anual calcula que el 2022 els contractes intel·ligents s’utilitzaran en més del 25% de les organitzacions mundials. Pot ser el moment de començar a explorar com podrien funcionar els contractes intel·ligents per al vostre negoci.

Sobre l’autor:

Simon Manka actua com a líder de creixement a la Fundació Internet of Services (IOST), una infraestructura de cadena de blocs de nova generació descentralitzada, de codi obert i neutral. És un entusiasta de la cadena de blocs des del 2013 i aposta per la creació d’una vibrant economia descentralitzada. Podeu trobar Simon a Twitter.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me