Blockchain: allò que heu de saber

Originalment dissenyat com a llibre major de Bitcoin, Blockchain s’ha convertit en quelcom molt més complex i molt més revolucionari. Aquesta tecnologia emergent és la més interessant, dinàmica i potencialment canviant del món. Estimacions recents situen el valor de Bitcoin al voltant dels 9.000 milions de dòlars (tot i que les seves fortunes han fluctuat una mica recentment). Preu de Bitcoin va augmentar un impressionant 1,327% el 2017, cosa que la converteix en la criptomoneda més gran en circulació.

Totes les transaccions de Bitcoin s’han de registrar d’alguna manera, en algun lloc. I és aquí on entra Blockchain.

Què és blockchain?

Un blockchain és un llibre públic digitalitzat i obert que detalla totes les transaccions de criptomoneda. Un “bloc” és la transacció registrada més recentment, de manera que una cadena de blocs és una sèrie de transaccions, que dibuixen el curs d’una transacció de criptomoneda de principi a fi. És un registre inesborrable i completament segur, i aquí rau el seu poder.

Les cadenes de blocs utilitzen una xarxa de nodes en lloc d’un punt central de manteniment de registres i, cada vegada que es produeix una transacció, s’actualitzen tots els punts de la xarxa. Es coneix com a “tecnologia de llibres distribuïts” (DLT) i s’utilitza principalment per verificar les transaccions. Tanmateix, és possible incloure gairebé tota la informació en un bloc, cosa que la converteix en una forma interessant i molt diferent de processar i distribuir dades, ja sigui financeres o no..


Bitcoin no està regulat de manera centralitzada, de manera que és lògic que el seu llibre major també no estigui centralitzat. El que fa una cadena de blocs és proporcionar una prova d’una transacció de cibercafè (principalment Bitcoin). Com que cada bloc està xifrat, és efectivament més segur i robust que altres mètodes de transferència de dades, de manera que es pot moure però no copiar.

Hi ha un inconvenient, però, i és quan un blockchain augmenta fins a un punt en què pot començar a crear un problema d’emmagatzematge i sincronització. Per tant, les cadenes de blocs més curtes són més fàcils de gestionar, es poden distribuir ràpidament i no ocupen massa espai d’emmagatzematge.

Blockchain: una tecnologia emergent amb futures aplicacions

L’intercanvi d’informació és la base fonamental d’Internet, però les autopistes es poden obstruir fàcilment amb dades superflues. La majoria de rutes també són patrullades per pirates informàtics, que poden accedir fàcilment a un flux de dades i obtenir informació confidencial a voluntat. La diferència de la cadena de blocs és que les dades s’envien en paquets més petits, sense que cap autoritat central reguli la transferència entre nodes. Elimina la necessitat d’emmagatzematge o processament de tercers, motiu pel qual s’adapta perfectament a les transaccions de cibercafetes.

Com es podria aplicar aquesta tecnologia a altres àrees? La resposta és relativament fàcil. La informació, tant si es tracta dels detalls d’una transacció de Bitcoin de notes internes confidencials dins d’una empresa, és simplement un flux de codi. Un sistema blockchain permet que tots els nodes d’una xarxa rebin una còpia de la cadena de blocs i totes les dades que hi contenen. Imagineu, doncs, una carpeta plena de tots els extractes bancaris, en ordre, i accessible immediatament per tothom que tingui accés a aquesta xarxa en particular. Això és efectivament el que és una cadena de blocs, però sense la possibilitat que algú extern a la xarxa accedeixi a la vostra informació.

Segur i segur

És molt més segur del que sembla. De fet, és tan segur que hi ha moltes indústries interessades a mantenir el mètode blockchain de transferència de dades a les seves xarxes existents. Un llibre electrònic obert no només ha d’enumerar les transaccions financeres. Es pot fer un bon ús en diversos entorns, des d’una xarxa de dispositius Internet de les coses, la provisió d’assegurances i la venda de diamants. El seu sistema de registre electrònic flexible es podria aplicar fins i tot als sistemes de votació, tot i que pot trigar una mica més a implementar-se.

Tecnologia DLT simplifica les operacions comercials, especialment si el vostre negoci traspassa fronteres internacionals. Ja ha començat a substituir els sistemes de nòmina i comptabilitat interns antiquats i antiquats que s’utilitzen al sector financer, no només perquè sigui l’últim, sinó perquè també podria representar un estalvi financer considerable per a les empreses. S’ha suggerit que Blockchain podria estalviar als operadors borsaris dels EUA fins a 6 bilions de dòlars cada any en costos comptables, simplement racionalitzant i optimitzant els sistemes utilitzats per moure diners, des de transaccions intermediades fins a nòmines..

Blockchains: una sòlida inversió

Els bitcoins han tingut una mala premsa recentment, però la veritat és que la cibercaeda podria ser el futur de les finances. Amb un terreny força allunyat dels mètodes tradicionals de compra (de debò, quan va ser l’última vegada que vau pagar en efectiu per alguna cosa?) I cap a les transaccions electròniques, la cibercaferia ofereix una alternativa viable a les transferències bancàries tradicionals. No hi ha cap intermediari que faci una reducció, tot i que les transaccions (gràcies a les cadenes de blocs) són totalment responsables i rastrejables.

Les noves empreses tecnològiques inverteixen molt en cadenes de blocs, des de préstecs Bitcoin fins a emmagatzematge al núvol basat en una xarxa alimentada per cadenes de blocs. DLT es pot utilitzar per emmagatzemar i distribuir informació xifrada, de manera que és ideal per a la transferència de contractes. Fins i tot els grans noms com Microsoft veuen el potencial de les cadenes de blocs, oferint un entorn d’entrada únic basat en el núvol per a desenvolupadors i clients..

Hi ha alguns obstacles abans que la cadena de blocs es converteixi en un sistema de transferència de dades de llibre major obert. Encara hi ha molta programació de back-end per a la interfície de les cadenes de blocs amb les xarxes empresarials existents i, per ser sincer, encara s’ha de persuadir per convèncer algunes empreses que és el camí a seguir.

Internet 3.0

Un cop establert blockchain, invertir-hi podria ser una bona manera d’avançar-se al que serà el següent nivell de programari empresarial en línia. Es tracta d’Internet 3.0 i és un negoci impulsat des del primer moment.

Segons un informe publicat per la companyia nord-americana de programari com a servei NASDAQ Private Market, s’estima que la quantitat de capital risc que s’embolica tant a Bitcoin com, sobretot, a blockchain, és d’uns 1 mil milions de dòlars i augmenta. Les empreses que operen les seves pròpies cadenes de blocs privades podrien ser una inversió en tecnologia de compra-venda-venda-baixa, amb una probabilitat molt menor de que la bombolla esclati abans d’assolir tot el potencial de la inversió inicial.

El boom de Bitcoin / blockchain: esteu a punt per invertir?

Obbviament, no hi ha una aposta segura, però les start-ups de blockchain són sens dubte una mereixedora addició a qualsevol cartera emergent centrada en la tecnologia. La possibilitat de crear un negoci flexible i segur (sempre que el xifratge sigui impecable) fa que la inversió en el boom de Bitcoin / Blockchain sigui una proposta emocionant. Ara hi ha una gran quantitat de petites empreses que desvien la seva atenció de la creació d’aplicacions (així l’any passat) i cap a blockchain. Això, però, no és una moda passatgera, sinó una tecnologia sòlida i ben provada que podria transformar la nostra manera de fer negocis a Internet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me