Com està configurant la regulació l’adopció de criptomonedes a l’Àfrica

Nota: El fitxer versió original de l’article va ser publicat per Cloudbet i forma part de la sèrie del bloc Cloudbet sobre històries de blockchain de gran format. Per obtenir discussions més profundes sobre totes les coses relacionades amb la criptografia, sintonitzeu la nostra secció de núvols i segueix-nos a Twitter.

El continent africà, on viuen més de 1.200 milions de persones, experimenta un ràpid creixement de l’ús de criptomonedes. En aquest article, el nostre autor convidat investiga com les regulacions locals ajuden a donar forma a aquesta adopció.

  • Adopció de Bitcoin a l’Àfrica
  • Regulació i tributació
  • Estudis de casos: Sud-àfrica i Nigèria
  • La regulació s’enlairarà?

La taxa d’adopció de criptomonedes a Àfrica us sorprendria. Tot i que és possible que Àfrica no sigui el primer lloc que ens vingui al cap quan es tracta de criptografia, està demostrant ser un terreny fèrtil per avançar en la revolució blockchain.

A l’Àfrica Oriental, Kenya està fent onades de notícies amb rumors sobre un Bitcoin Exchange Traded Fund. A l’Àfrica occidental, Nigèria experimenta milions de dòlars en volums de negociació a la setmana mentre està a Sud Àfrica, les empreses criptogràfiques surten setmanalment. A principis de 2018, l’informe de BTC africà Paxful va informar 40 milions de dòlars en volum de negociació mensual. Aquests són només alguns dels molts exemples que mostren com la revolució blockchain ha sorgit en allò que a alguns els pot semblar el lloc més improbable.

Les criptomonedes tenen diversos casos d’ús a l’Àfrica que ofereixen solucions pràctiques per, entre altres coses, als desafiaments inherents a les transaccions internacionals amb socis comercials, al pagament de taxes escolars a l’estranger i com a protecció contra la inflació i un sistema bancari trencat..


En Zimbabwe, on la inflació es va disparar, BTC cotitzava fins a un 14.000 dòlars ja que va servir com a solució als efectes corrosius dels reptes econòmics a la nació. De manera informal, molts empresaris i comerciants utilitzen criptomonedes per ajudar en transaccions transfrontereres amb els seus socis en regions geogràfiques com Àsia i Europa..

Dos gegants, una revolució

Com la flor creix en una habitació fosca, també ho fa la influència de les criptomonedes a l’Àfrica. Si Bitcoin és el gegant adormit, és possible que el món estigui a la vora d’una època en què dos gegants adormits, Àfrica i Bitcoin, fomentin una aliança que canviï la vida de 1.200 milions d’africans..

Els africans no només es beneficiaran d’una Àfrica dotada de blockchain, sinó que també el món es beneficiarà d’una Àfrica dotada de blockchain on s’aconseguirà una major inclusió financera, democràcia, transparència i confiança.

Per assolir grans alts nivells de desenvolupament humà habilitat per blockchain, Àfrica requereix el suport fonamental de les regulacions. Amb una normativa adequada, els estats africans tenen l’oportunitat de fomentar l’adopció de criptomonedes, així com de donar suport a la creació de tecnologies innovadores a l’espai.

Normativa i Fiscalitat

Les regulacions, sovint considerades com una arma de doble tall per a la progressió de moltes indústries, seran la clau de l’adopció a l’Àfrica. No obstant això, les regulacions adoptades als estats africans són un negoci complex i altament dependent de les agendes dels governs respectius.

A informe de African Bank EcoBank mostra que la majoria de governs a l’Àfrica estan adoptant un enfocament “esperar i veure” a les regulacions de les criptomonedes. Més de la meitat encara havien de prendre una posició pública sobre ells, tot i que el mateix informe descrivia una “presència significativa” de criptografia a almenys 36 països.

El ritme lent cap a la regulació es deu en part a la manca de comprensió de la naturalesa intrínseca de les criptomonedes. Sense un coneixement adequat dels seus beneficis potencials, molts governs encara no han fet cap esforç per regular-los.

Per ser justos, almenys fins ara, la majoria de la població africana encara no ha escoltat parlar ni utilitzar cap criptomoneda. Tanmateix, a mesura que més africans procedeixin a utilitzar-los, és probable que es segueixi un enfocament governamental més proactiu a mesura que els beneficis, com ara els ingressos fiscals, esdevenen cada vegada més evidents..

Les regulacions existents a cada nació a l’Àfrica difereixen per la naturalesa de les lleis, creences i sistemes polítics existents al país. Fem una ullada a algunes de les centrals potencials del continent: Sud-àfrica i Nigèria.

Sud-àfrica líder

Segons l’informe d’EcoBank, Sud-àfrica lidera la carrera reguladora i té l’enfocament més criptogràfic del continent. Ja el 2014, el banc de reserva sud-africà va llançar un paper de posició sobre monedes virtuals que semblaven prometedores.

En el document de posició, SARB conclou que:

Les VC [monedes virtuals] no representen cap risc significatiu per a l’estabilitat financera, l’estabilitat de preus o el sistema nacional de pagaments. Tanmateix, s’adverteix als usuaris finals, ja siguin particulars o empreses que accepten VCs i empreses que participen en els VCs, que qualsevol activitat realitzada o realitzada amb VCs té el seu exclusiu i independent risc..

Avanç ràpid de cinc anys i Sud-àfrica ha introduït projecte de legislació fiscal i un document de consulta sobre criptomonedes. Les polítiques de Sud-àfrica indiquen un optimisme prudent per part del govern. D’una banda, el govern pretén augmentar els seus ingressos fiscals. D’altra banda, s’està plantejant una “repressió” dels actius criptogràfics més anònims.

El document de consulta requereix que els proveïdors d’actius criptogràfics compleixin les normes KYC (know-your-customer) i AML (anti-blanqueig de diners), que inclouen identificar clients i conèixer les seves adreces.

Els proveïdors de serveis haurien de supervisar i informar de les transaccions sospitoses que podrien requerir més personal compromès amb aquestes funcions i que podria afectar la privadesa dels usuaris. En facilitar la identificació dels usuaris de criptoactius mitjançant aquestes regulacions, el govern pretén avaluar millor els impostos que han de pagar els propietaris de criptoactius..

Publicat en col·laboració amb el Tresor Nacional, la SA Revenue Services (Sars), l’autoritat de conducta del sector financer (FSCA) i el Financial Intelligence Center (FIC), el document de consulta proporciona un conjunt de normes que requereixen la creació de cripto-startups a el govern per fer negocis.

Aquestes normes tenen com a objectiu aconseguir una major rendició de comptes al sector, ja que les empreses criptogràfiques registrades, conscients de la supervisió, poden dur a terme millors processos de compliment intern que protegeixin millor els consumidors. A més, els usuaris d’empreses com ara els intercanvis criptogràfics poden mantenir-se sota una supervisió més estricta, cosa que pot provocar que es completin més informes fiscals sobre criptografia..

La regulació de les criptomonedes a Sud-àfrica pot augmentar l’adopció massiva, ja que més gent percep que tenen legitimitat a causa de l’enfocament del govern. Per contra, és probable que això augmenti els costos regulatoris dels proveïdors de criptoactius a Àfrica, que es podrien transferir als usuaris finals de serveis regulats..

Hi ha altres desafiaments associats a les regulacions de criptomonedes a Sud-àfrica. El fet és que a l’economia submergida existeix a la criosfera que el govern no mesura ni regula fàcilment. El comerç sense recepta i les borses remotes que decideixen no informar d’impostos són només alguns dels elements. Tot i que són útils per a la recaptació d’impostos i la protecció del consumidor, les regulacions poden ser molt difícils d’aplicar. A més, si són massa estrictes, poden conduir a la sufocació de la innovació, ja que les empreses opten per portar el seu negoci a altres llocs a regions com Maurici, on les lleis són més adequades per a empreses per a cripto-startups..

D’altra banda, els sud-africans estan més que oberts a formes de finançament informals. Les criptomonedes no seran diferents.

El creixent amor de Nigèria per la criptografia supera les regulacions

A l’oest d’Àfrica, els nigerians no són aliens a les criptomonedes. Fins i tot durant el mercat baixista, es va informar el 2018 que més de 4 milions de dòlars en criptomonedes es negociaven setmanalment a la regió. Si també es tinguessin en compte les operacions OTC, la xifra seria sens dubte molt més gran.

L’enfocament de Nigèria sobre la regulació de les criptomonedes ha estat mixt, però molt basat en la mateixa actitud d’esperar i veure. El govern ha emès advertiments sobre la volatilitat de les criptomonedes en el passat, però no ha emès cap prohibició. No obstant això, va publicar un esborrany d’un règim de llicències que podria augmentar els fons mínims per a accionistes de les empreses de tecnologia fintech fins a 15 milions de dòlars.

Es tracta d’una mesura que, si s’aplica, podria evitar que moltes empreses locals entrin als mercats de criptografia. La manca de competència en la prestació de béns i serveis a l’espai de criptomonedes a Nigèria podria ser una mala notícia per als preus. En conseqüència, els usuaris de criptomonedes a Àfrica poden patir costos més elevats i / o ineficiència dels serveis.

Com que és un fenomen global, és probable que els usuaris utilitzin plataformes basades a l’estranger amb menys incertesa reguladora. Per exemple, les borses estrangeres com BRD i Binance estan disponibles gratuïtament a Nigèria, mentre que es mantenen fora de la supervisió directa dels reguladors nigeriians..

Una vegada més, l’economia submergida pot resultar massa gran perquè les regulacions restringeixin l’adopció massiva eventual de criptomonedes. A Nigèria, existeix una economia submergida als mercats alimentaris, mercats de roba i altres indústries on no es pot determinar formalment la mesura de l’activitat econòmica. Això, per descomptat, fa que sigui increïblement difícil per als legisladors i l’executiu aplicar les seves pròpies restriccions i normes sobre l’ús de criptomonedes. A la ciutat de Benín, per exemple, apareixen moltes cabines informals de comerç de criptomonedes que, en part a causa de la manca de consciència de la policia de la regió, funcionen lliurement.

El menjar per emportar

La naturalesa descentralitzada de blockchain i criptomonedes és tal que és gairebé impossible que un regulador tingui una supervisió total. Fins i tot les economies informals, la regulació del sistema financer té un èxit limitat. Amb aquest objectiu, és evident que l’assegurança contra el frau i la manca de transparència és la pròpia cadena de blocs. És per això que hi ha tanta gent més que continua adoptant criptomonedes a l’Àfrica.

La cadena de blocs va donar al món un banc de mà. Des d’un telèfon, es pot fer una transacció fàcilment amb poca preocupació. La seguretat de les xarxes blockchain en què s’executen les criptomonedes serà la força impulsora per a l’adopció en un continent on la gent no confia en els bancs centralitzats a causa d’un historial de servei al client inadequat i males pràctiques.

A mesura que creixi la consciència dels beneficis de les criptomonedes, l’adopció de criptomonedes creixerà a l’Àfrica. El desig d’utilitzar una tecnologia que canviï la vida que presenti un canvi en la dinàmica de les finances per milers de milions de vides probablement superarà qualsevol regulació que es presenti. Es pot intentar una regulació, però, si cal, també es pot superar la regulació.

Autor: Calvin Ebun-Amu

El versió original de l’article va ser publicat per Cloudbet i forma part de la sèrie del bloc Cloudbet sobre històries de blockchain de gran format. Per obtenir discussions més profundes sobre totes les coses relacionades amb la criptografia, sintonitzeu la nostra secció In the Cloud i segueix-nos a Twitter.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me