Blockchain al sector energètic?

Des de l’explosió del preu de Bitcoin, la conversa sobre blockchain i energia s’ha centrat en la prova del treball. La major part de la mineria de Bitcoin es troba a la Xina a causa del fort sistema subvencionat d’energia i de l’ús generalitzat de centrals elèctriques fredes. Això ha donat des de fa temps una mala reputació a la indústria de la cadena de blocs davant la creixent pressió dels grups ecologistes per obtenir un mercat més ecològic.

Tot i això, els experts de la indústria han entès molt que el blockchain podria fer que el sector energètic sigui més eficient. El mercat, per naturalesa, es divideix en diverses parts de la cadena de subministrament, com ara equips d’exploració, extractors, distribucions, infraestructures i molts altres. S’ha identificat com un camp potencial de disrupció per a les empreses de blockchain que volen millorar la logística i el seguiment d’un sistema de lliurament complicat. Hi ha molts enllaços en què això podria passar des del comerç de matèries primeres energètiques, el seguiment i el transport fins al mercat d’electricitat semblant.

Quin és l’estat del mercat energètic?

energia

El sector energètic ha funcionat essencialment de la mateixa manera durant els darrers quaranta anys. Hi ha tres parts, primer els proveïdors de processos ascendents que processen les matèries primeres en energia, gas, petroli, energia solar, eòlica, etc. Després tenim els proveïdors que prenen l’energia i els acosten als consumidors. Per últim, tenim els generadors aigües avall que necessiten distribuir energia als consumidors minoristes. Dividit en aquestes tres parts simples, la indústria sembla molt senzilla, però això no és cert.


El consumidor final mai compra al productor d’energia, a la majoria del món occidental, el productor principal ven a les empreses propietàries de la xarxa elèctrica que després lliura l’energia a una empresa de distribució local. La companyia distribuïdora fa servir altres filials que fragmenten el mercat en estats, ciutats, pobles i fins i tot barris. El resultat són petits increments en el preu de cada part que talla una reducció i un nivell de complexitat immens que condueix al malbaratament i la ineficiència. A més, el principal productor d’energia és un nexe de la cadena de subministrament de productes bàsics energètics. El petroli, el gas natural, el carbó, etc. que utilitza també es porta a la planta d’energia des d’un altre lloc amb costos i complicacions afegits.

La majoria de les matèries primeres energètiques per a la producció provenen de fora dels principals països que consumeixen energia. El petroli i el gas recorren centenars de quilòmetres per mar per arribar a ports de desenes de països. Molt pocs són autosuficients en matèria d’energia i han de confiar en una vasta indústria d’empreses navilieres i comerciants de productes bàsics per comprar les matèries primeres.

Finalment, hi ha una xarxa complexa d’impostos, incentius i subvencions governamentals que determinen el preu final. El preu mitjà de la factura elèctrica per a una família té un preu diferent al d’una zona industrial o d’un centre comercial. Blockchain no només pot millorar la governança en aquest aspecte, sinó de moltes altres maneres.

Això article conté informació completa sobre com la cadena de blocs afecta positivament el govern de les nacions.

Tots els enllaços esmentats a la cadena de subministrament d’energia estan preparats per a la interrupció de la cadena de blocs. S’ha entès que les cadenes de subministrament són un dels casos d’ús més prometedors del blockchain al món. El llibre major és perfectament adequat per a múltiples parts que necessiten fer un seguiment de mercaderies a llarga distància i els contractes intel·ligents tenen la capacitat d’automatitzar la recollida de factures implementant millors polítiques subsidiàries per a indústries crucials..

Per obtenir una explicació completa de la mineria criptogràfica i els seus costos, llegiu això article.

Com ha afectat la cadena de blocs fins ara a la indústria?

Ara mateix hi ha més de cent quaranta projectes que aborden directament la indústria energètica al món de la cadena de blocs. Tots dos es construeixen en xarxes públiques com Etehreum o en cadenes de blocs properes a empreses de diverses indústries.

L’objectiu principal d’aquests projectes són aspectes com ara sistemes de facturació i pagament, ús de fitxes per a inversions, comerç de productes bàsics energètics, mercat de certificats de carboni per a contaminants, gestió de xarxes elèctriques, seguiment de la cadena de subministrament, certificació d’energia verda i molts més per venir.

La indústria ha pres nota i aquests projectes reben suport industrial i governamental, ja que el canvi que prometen és netament positiu per a totes les parts implicades. El mercat es troba en un punt crucial ja que la pressió exterior pel canvi climàtic ens obliga a canviar les nostres pràctiques i millorar la nostra producció d’energia.

Què fa ara blockchain?

El comerç de mercaderies és una de les primeres àrees en què la cadena de blocs està impactant. Existeix un gran mercat de matèries primeres energètiques monopolitzat per un grapat de grans empreses comercials. Aquí blockchain pot aportar nova transparència i liquiditat a un sector de l’economia sovint enfosquit i difícil d’entendre. També hi ha la possibilitat de negociar crèdits de carboni i certificats verds que es validin a través de la cadena de blocs.

La racionalització de les cadenes de subministrament és una altra gran oportunitat. Un que està sent explotat pel testimoni ION, un estàndard ERC-20 destinat a l’ús a la regió catalana d’Espanya. El testimoni incentivarà la indústria local de producció d’energia alhora que permetrà una cadena de subministrament i distribució més eficient per a la població local.

Un mercat d’energia peer to peer és una de les grans promeses del blockchain. El consum d’energia no és igual entre els sectors d’una població. Estacionalment, certes indústries i consumidors experimenten pujades en les necessitats energètiques de les recessions. Normalment, un sistema central intenta fer-hi front, però hi ha molts residus. Electrify Asia és un mercat elèctric d’igual a igual on els participants poden vendre l’excés d’energia i comprar-la en un mercat secundari transparent. L’empresa amb seu a Singapur va atreure molta atenció durant el seu ICO el 2018 i ja té una plataforma de treball per a la regió APAC.

El sector energètic està a punt de ser interromput per la indústria de la cadena de blocs. Aquest és potser un dels sectors que més es transformarà en aquesta economia i conduirà a l’ús generalitzat de la criptoeconomia. Sembla gairebé adequat, ja que la mineria sempre ha estat un tema controvertit per a les afirmacions dels crítics que és un sistema malgastador. Els avantatges que aportarà blockchain al mercat la redimirà als ulls del públic.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me