El gran indicador contrari: sentiment minorista

Estic segur que heu escoltat o llegit que la majoria dels operadors de divises perden diners constantment. Malauradament, això és cert. Moltes persones es dediquen al comerç de divises sense una educació i formació adequades, cosa que els fa vulnerables a les pèrdues. La majoria de les persones subestimen el formidable repte de negociar els mercats financers.

 

La tendència és el teu amic

El principi comercial més important és operar en direcció a les tendències dominants. La majoria dels comerciants al detall no compleixen aquesta regla i, per tant, perden diners constantment.

 

Posicionament al detall i tendències fortes


Com sabem, els comerciants minoristes es posicionen majoritàriament davant de tendències fortes en lloc d’alinear-se amb aquestes tendències.

Per què passa això? Una raó important és que als comerciants minoristes els agrada escollir part superior i baix en tendències fortes. Els agrada “comprar baix” i “vendre alt”.

Quan les tendències del mercat disminueixen i es redueixen a mínims, aquests operadors raonen que el preu baix és una ganga per comprar. Per contra, quan el preu es redueix a màxims en una forta tendència alcista, venen perquè consideren que el preu és realment car.

Tot i que no hi ha res dolent en comprar baixos i vendre elevats, hauríeu de fer-ho en la direcció de la tendència i no en contra.

Els comerciants al detall també solen operar en períodes de temps més baixos, que solen ser molt menys fiables que els períodes de temps més elevats, com el diari i el setmanari..

Per exemple, un comerciant al detall sense experiència vendria durant una tendència a la baixa en un gràfic de 5 minuts que s’enfronta a una tendència alcista realment forta del gràfic diari. Si té sort, farà uns quants pips, però els jugadors institucionals que operin ‘amb tendència’ en períodes de temps més elevats probablement s’emportaran els seus diners..

El posicionament al detall pot ser una eina increïble per confirmar tendències fortes, assenyalar possibles inversions de tendència i evitar les consolidacions del mercat.

 

Exemples pràctics

Vegem les dades actuals de posicionament al detall en un parell d’instruments principals:

El gran indicador contrari 1

Índex SSI Dailyfx.com

 

SSI significa Especulative Sentiment Index. Aquesta eina us indica quants operadors minoristes són llargs i quants són curts en un parell de divises concret (o en un altre instrument financer).

Prenguem l’EUR / USD com a exemple. El nombre que veiem aquí és -2.4868. Això significa que per a cada operació oberta i llarga, hi ha 2.4868 operacions curtes obertes. Això significa que el 28,68% de l’exposició oberta a l’euro / dòlar està actualment en el costat de compra i el 71,32% en el costat de la venda.

Vegem ara què ha estat fent l’EUR / USD:

El gran indicador contrari 2Gràfic diari EUR / USD

 

Aquí es pot veure que des de fa diverses setmanes l’EUR / USD s’ha negociat a un nivell superior. Actualment, el preu està per sobre del 200-MA i del 20-EMA, cosa que confirma la tendència alcista.

La decisió i la roda de premsa del BCE sobre la taxa d’avui han pesat sobre l’euro, però el panorama general es manté alcista malgrat la correcció de contra tendència.

Al gràfic anterior, també notareu altres característiques d’una tendència alcista: màximes de swing més altes i mínimes de swing més altes.

La tendència alcista és evident. No obstant això, els comerciants al detall venen de manera agressiva en aquesta ascensió i perden diners.

Probablement us sorprendrà saber que els comerciants minoristes han estat inferiors a EUR / USD des del 18 d’abril d’aquest any. Des del tancament del 18 d’abril, el tipus de canvi EUR / USD ha augmentat 486 pips.

Viouslybviament, la majoria d’aquests comerciants han estat esborrats de les seves operacions i els que encara mantenen les seves posicions curtes es troben al darrere, amb una gran pèrdua.

Vegem ara el USD / JPY:

El gran indicador contrari 3Gràfic diari USD / JPY

 

Al valor USD / JPY, el valor SSI actual és de 1,92. Això significa que per a cada posició curta hi ha 1,92 posicions llargues. Això es tradueix en un 65,71% de posicions llargues i un 34,29% de posicions curtes.

Igual que amb l’EUR / USD, els comerciants minoristes han estat lluitant contra la tendència descendent USD / JPY durant força temps, fins i tot a partir del 18 de maig d’aquest any. (Aquest dia, els comerciants al detall van passar a la xarxa).

En aquests moments, la lectura del USD / JPY SSI és de 1,92, cosa que no és massa extrema, però si veiem que es reprèn la tendència baixista la setmana vinent, aquesta lectura podria passar ràpidament per sobre de 2,0. Vigileu aquest parell!

Tot i que estem ocupats amb l’USD / JPY, recordeu que la setmana vinent tenim alguns riscos d’esdeveniments d’alt nivell que podrien afectar enormement aquest parell. La FED (Reserva Federal) i el BOJ (Banc del Japó) tenen les seves decisions sobre tipus d’interès dimecres i divendres, respectivament.

Per obtenir més informació sobre la negociació del USD / JPY, només cal que seguiu aquest enllaç: Negociació del parell de divises USD / JPY: una guia per a principiants.

 

Com s’utilitzen les dades de posicionament al detall

Noteu com els comerciants minoristes els agrada esvair els moviments del mercat??

El que és tan fenomenal d’aquest gran indicador és que les tendències extremadament fortes solen acompanyar lectures SSI extremes.

Aquesta característica ens permet construir estratègies comercials al voltant d’aquest concepte. Alguns diuen que les lectures superiors a 2,0 o inferiors a -2,0 s’han de considerar extremes (i útils amb finalitats comercials). A altres els agrada canviar quan les lectures superen els 3,0 o per sota de -3,0.

 

Estratègies i tècniques

Normalment, les lectures SSI superiors a 2,0 i inferiors a -2,0 donen bons resultats.

Exemple EUR / USD

Quan tenim una forta tendència alcista, per exemple, les lectures EUR / USD i SSI són inferiors a -2,0, podem investigar la situació i estar pendents d’oportunitats de compra.

Sabem per la lectura negativa de SSI que la majoria dels comerciants al detall venen a l’alça. Volem comerciar amb aquesta gent i amb la tendència igual que els actors institucionals.

El gran indicador contrari 4

Per aterrar un avió amb seguretat, cal apropar-se a la pista contra el vent. Per guanyar diners als mercats, necessiteu un comerç contra el sentiment minorista.

 

De moment, però, la tendència alcista EUR / USD s’acosta a una important zona de resistència del gràfic setmanal. No obstant això, si obtenim una bona espelma de rebuig a la regió de la mitjana mòbil exponencial de 20 dies, es podria presentar una bona oportunitat de compra.

Una altra cosa a tenir en compte és que la reunió del BCE d’avui ha tingut un efecte negatiu sobre l’euro. Personalment, m’agradaria veure una confirmació sòlida de que la tendència alcista es reprèn abans d’entrar en una operació llarga. Per si de cas, aquesta reunió del BCE va ser el catalitzador per a una inversió de la tendència de l’EUR / USD.

Si voleu obtenir més informació sobre el comerç de l’EUR / USD, seguiu aquest enllaç: Negociació del parell de divises EUR / USD: una guia per a principiants.

 

Com intercanviar tendències extremadament fortes i no volàtils

Comerçar tendències molt fortes i no volàtils amb SSI pot ser complicat si no se sap com abordar-les. Sovint hi ha poques recuperacions significatives als gràfics diaris per aprofitar-les en aquestes condicions.

Aquest problema es pot superar mitjançant la negociació de retrocessos superficials en períodes de temps més reduïts o mitjançant la negociació de gràfics diaris. Per descomptat, els brots també es poden canviar en períodes de temps més petits.

Per obtenir informació més detallada sobre aquestes tècniques de negociació, seguiu el següent enllaç: Com donar sentit a diferents estructures de mercat.  

En aquest article, també aprendreu a canviar eficaçment les tendències volàtils.

Per descomptat, és fonamental analitzar correctament l’instrument que voleu canviar i no només canviar-lo perquè la lectura SSI és extrema.

Heu de manejar tots els instruments individualment i tenir en compte importants factors fonamentals i tècnics a l’hora de prendre decisions comercials.

 

Parells / instruments exòtics i menors

Les dades fiables de posicionament al detall no solen estar disponibles en instruments menys significatius, com ara parells de divises exòtics i menors. No obstant això, els mateixos principis compten a l’hora de negociar aquests instruments.

Quan s’accelera una tendència establerta, els comerciants minoristes lluiten contra ella amb una determinació renovada. A mesura que avança la tendència, aquests operadors es veuen forçats a abandonar les seves posicions de contra tendència. Es produeixen les seves pèrdues de parada o les seves posicions es tanquen forçadament quan els seus comptes es queden sense marge disponible.

Els nois grans (majoritàriament comerciants institucionals) que operen amb la tendència recullen fàcilment els diners d’aquests comerciants minoristes.

Així, tot i que és possible que no pugueu accedir a les dades de posicionament al detall de determinats instruments, podeu canviar-los de la mateixa manera que els principals parells de divises..

Alguna cosa que heu de tenir en compte, però, és que els comerciants minoristes de vegades es troben al costat dret del mercat, especialment en entorns diversos. Tanmateix, els comerciants minoristes s’equivoquen la majoria de les vegades i el comerç contra el sentiment minorista és realment gratificant quan es combina amb una anàlisi tècnica sòlida i una bona gestió dels diners.

Heu provat els nostres senyals comercials? No només proporcionem senyals de comerç de divises, sinó també senyals d’or, cru i índex borsari Nikkei 225.

Feliç comerç!

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me