El comerç és una situació guanyadora, la guerra comercial és una situació perduda

Quan Donald Trump feia campanyes per a la presidència dels EUA, l’eslògan principal era “America First”. Molts dels socis comercials i aliats a llarg termini dels EUA estaven d’acord amb això, cada govern té el dret de posar el país i la seva gent en primer lloc. Un dels aspectes principals d’aquest eslògan és el repressió contra la migració massiva, de manera que va agradar fortament als ciutadans nord-americans i fins i tot a alguns, fins i tot al ciutadà occidental general.

Millora positiva de les indústries nord-americanes

L’altre aspecte era l’eslògan sobre el recuperació de certes indústries nord-americanes. Ara, si voleu que una indústria es recuperi, haureu de fer-la més competitiva. Potser el podríeu subvencionar durant algun temps fins que es posi de nou en peus. Això significaria més oficis. Si els xinesos subvencionen la indústria siderúrgica, això vol dir que hi ha més siderúrgia pels mercats mundials a un preu més baix. Si els EUA fessin el mateix, significaria un robatori encara més barat als mercats. Això ajudaria la indústria siderúrgica nord-americana i pressionaria la indústria siderúrgica xinesa. Ningú no pot subvencionar una indústria per sempre, així que després d’un temps, els xinesos i els Estats Units estarien d’acord en no subvencionar aquesta indústria. En aquell moment, la indústria siderúrgica nord-americana s’hauria recuperat fins a un cert punt i el mercat siderúrgic tornaria a la normalitat sense més subvencions.

La forma incorrecta / negativa d’ajudar les indústries

En canvi, Trump va cap a l’altra banda. Ha imposat aranzels a l’acer i l’alumini i amenaça els aranzels a molts altres productes. En les darreres setmanes, hem vist com l’administració de Trump imposa nous aranzels a productes xinesos per valor de 100.000 milions de dòlars i està planejant una altra ronda de tarifes a 200.000 milions de dòlars addicionals de productes xinesos. Els aranzels sobre l’acer i l’alumini també han afectat lleugerament la Xina i la UE, però pesaran molt més a Mèxic i al Canadà. Divendres, Trump va fer una piulada sobre els aranzels als fabricants europeus de vehicles.

Per descomptat, tots els aranzels recauen en els aliats i socis comercials d’Amèrica. No cauen sobre els països hostils cap als EUA, com ara els països del Golf rics en petroli. Però, oblidem-nos de les intencions polítiques que hi ha darrere d’aquests aranzels i fixem-nos en l’impacte econòmic que tindran, sobretot en el consumidor nord-americà..


On condueix això?

Per començar, els aranzels són el contrari de més comerç, ja que signifiquen menys operacions. Si els Estats Units imposen aranzels a altres països, significaria que tancaran els seus propis ports. Si tanqueu els vostres propis ports, el primer impacte afectarà els productors nacionals que se suposa que haurien d’exportar. No podeu augmentar les exportacions si tanqueu els ports. Si col·loqueu tarifes a mercaderies estrangeres, els països estrangers imposaran tarifes a les vostres mercaderies. Els xinesos i la UE ja estan prenent represàlies, amb mercaderies nord-americanes per valor de 50.000 milions de dòlars destinades a aranzels que probablement augmentaran. La UE ha imposat aranzels al valor de les mercaderies nord-americanes d’uns 3.000 milions de dòlars i probablement augmentarà els aranzels i la gamma de productes quan l’administració de Trump imposi aranzels als fabricants europeus de vehicles, especialment als alemanys. Què vol dir això? Menys oficis internacionals.

Segurament, algunes indústries de la Xina, Europa o Canadà en patiran, però també les indústries que seran objectius de la resta del món i la resta del món són més grans que els EUA. La UE i la Xina apunten a determinats productes per arribar a la base de vots de Trump, cosa que podria afectar les eleccions a mig termini del novembre. No podem deixar de banda la política encara que vulguem perquè estan darrere de tot, no??

Però, sobretot, els aranzels que evolucionen cap a una guerra comercial perjudicaran la majoria dels nord-americans ordinaris. El consumidor nord-americà haurà de pagar més per les mercaderies si Trump tanca els ports nord-americans. Els productes importats seran més cars i fins i tot els productes produïts als EUA, com ara automòbils, electrodomèstics i fins i tot avions i vaixells, que es produeixen als EUA per a l’exèrcit nord-americà, seran més cars. Així, doncs, hi va l’argument de Trump sobre els aranzels sobre l’acer i l’alumini sobre la base de la seguretat nacional. Bàsicament, algunes indústries dels EUA que han estat pressionant amb Trump tindran una aprovació i obtindran bons beneficis a curt termini. El ciutadà nord-americà corrent serà més pobre ja que haurà de pagar més pels productes, tant importats com produïts al país.

Però això no és tot. Nosaltres, la gent comuna, podríem viure amb això perquè estem acostumats a una política i una economia tan esgarrifoses de l’elit. Al meu parer, el principal problema que crida assassinat serà l’economia global. Encara no hem deixat enrere la pitjor crisi econòmica de les darreres dècades, provocada el 2008 per la crisi financera, que, prou graciosa, va començar als Estats Units i es va estendre a la resta del món. Itàlia i Grècia encara pateixen conseqüències econòmiques.

Què passa si aquesta interrupció comercial comporta una altra desacceleració de l’economia mundial que conduirà a una altra crisi econòmica? Recordeu, no va passar res important el 2008, un banc important (Lehman Brothers) va fallir i aviat es va convertir en caos. Els inversors són com coloms espantats, si hi ha riscos, emmagatzemaran els diners sota els seus matalassos. És el que va passar després de la crisi financera del 2008. Els inversors i les empreses van deixar d’invertir per por, es van interrompre els negocis i es van acomiadar molts treballadors. I si això es repeteix? Els senyals no són bons. Tanmateix, una altra crisi econòmica seria molt pitjor que l’anterior i seria igual de dolent per als nord-americans, els europeus, els canadencs i, per descomptat, els xinesos, mentre que alguns aranzels ben pensats serien raonables, sobretot per a l’acer xinès, ja que està subvencionat.. Però, una guerra comercial seria terrible per a tothom, cosa que la converteix en una situació de pèrdua-pèrdua per a totes les parts.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me