Una breu història de DeFi

Les finances descentralitzades estan sacsejant el nucli de la indústria dels serveis financers, permetent a les persones comerciar, prestar i demanar prestat actius digitals de qualsevol part del món. DeFi combina els mèrits de la tecnologia blockchain amb les parts més crucials del sistema financer tradicional, creant una solució que ofereix el millor dels dos mons.

Fins i tot es poden encadenar aplicacions descentralitzades, amb transaccions que s’encaminen automàticament entre elles mitjançant contractes intel·ligents programables. Per exemple, l’interès d’una plataforma de préstecs es podria redirigir a una altra per generar encara més interès.

A més dels aspectes bàsics com el préstec i el préstec, DeFi també aborda qüestions més fonamentals del sistema financer modern, com ara la inclusió financera, una major liquiditat i menors costos. Segons els recents estimacions, els serveis financers no són accessibles a més de 1.700 milions de persones a tot el món. Els bancs no sempre poden funcionar de manera eficient a totes les regions, creant comissions bancàries excessivament altes que no són assequibles en aquesta àrea. 

Els projectes que provenen d’organitzacions centralitzades són generalment mal vistos a l’espai DeFi i, tot i que Tether és l’establecoin més popular per capitalització de mercat, encara és molt més centralitzat que gairebé qualsevol altre símbol blockchain de gran difusió. Projectes DeFi com MakerDAO han recuperat el control de les xarxes distribuïdes amb DAI, una moneda estable descentralitzada que no està vinculada a una moneda fiduciària.

L’espai DeFi és ple d’idees innovadores i solucions de nova era per a problemes de sempre. Però les finances descentralitzades no sempre eren així. Fa només uns anys, la gent es va afanyar a eliminar DeFi com a inviable, de manera que la seva enorme pujada d’ús durant l’últim any li ha cridat l’atenció sense precedents..


Com la majoria dels fenòmens d’un dia per l’altre, DeFi no era en realitat producte d’un progrés a curt termini. Els seus sistemes han estat en funcionament des de principis del 2018 i, tot i que ara és un dels escenaris més rendibles de la cadena de blocs, DeFi té orígens molt més humils..

Desafiant la tradició

Abans que DeFi s’anomenés DeFi, alguns altres noms flotaven, però etiquetes com ‘Open Finance’ i ‘Crypto Finance’ simplement no transmetien els seus objectius de manera coherent. Llançat com un moviment de desafiament als sistemes tradicionals per un grup d’empreses a principis del 2018, el nom es va mantenir durant el primer Meetup sobre Finances Descentralitzades a San Francisco..

Aquell dia, més de 150 persones van aparèixer a les oficines de Polychain per a la trobada, juntament amb representants d’algunes de les plataformes DeFi més grans Fundació Maker, 0x, dYdX, i Compost. Tot i que el creixement de DeFi va ser, sens dubte, dependent d’aquestes plataformes fonamentals, la xarxa Ethereum pot haver tingut un paper encara més crucial.

La plataforma que va ser pionera en els contractes intel·ligents programables es va construir des de la base per donar suport a aplicacions financeres descentralitzades. En el seu llibre blanc, el cofundador Vitalik Buterin fins i tot va predir l’augment de diversos DApps àmpliament utilitzats avui en dia.

Com a xarxa més popular per a contractes intel·ligents, les finances descentralitzades van gravar naturalment cap a Ethereum. La seva capacitat per donar suport a molts casos d’ús sense una autoritat de govern central ha transformat definitivament l’espai blockchain. Des de menys de 700 milions de dòlars al principi i superen els 20.000 milions de dòlars actuals, l’ETH bloquejat a les plataformes DeFi ha experimentat un creixement notable durant l’últim any i sembla que està en procés.

Pot ser que Bitcoin ens hagi permès fer transaccions sense bancs, però DeFi permet que la gent faci negocis. Amb innombrables oportunitats de beneficiar-se i noves que apareixen cada dia, DeFi està en camí de convertir-se en la cara de la indústria blockchain.

Finances futures

Tot i que DeFi va robar l’espectacle de l’espai blockchain, la resta del món estava molt més preocupat per la pandèmia COVID-19 en curs. El coronavirus ha estat devastador per a les economies mundials i, per por de la depreciació generalitzada de les inversions, molta gent va recórrer a les plataformes blockchain com a refugi.

Des dels sistemes de picades fins a la producció agrícola, l’espai blockchain ofereix moltes maneres lucratives de guanyar ràpidament. Mitjançant la mineria de liquiditat, els comerciants poden fins i tot encadenar plataformes, invertint els rendiments d’una plataforma per obtenir rendiments addicionals d’una altra. Això pot ser molt gratificant, però també hi ha molts més riscos.

Els tokens DeFi són sens dubte els actius més volàtils de la indústria de la cadena de blocs, essent els esdeveniments igualment habituals els guanys de diversos dígits i la depreciació total. A causa d’això, hi ha plataformes DeFi més estables com Cèntric, que ofereix una valoració periòdica mitjançant un sistema de doble fitxa, també estan guanyant força.

El finançament descentralitzat és tan influent que fins i tot ha portat BTC a la cadena de blocs d’Ethereum Bitcoin embolicat (WBTC), que aporta la liquiditat de la criptomoneda original als serveis financers de DeFi. Les finances descentralitzades són complexes, però això no sempre és negatiu.

El sistema financer que ens envolta actualment és complicat, però amb el temps la seva estandardització significa que la major part de la tecnologia que hi ha darrere de la banca no és vista per a l’usuari final. A més, el finançament descentralitzat aporta funcions que no es poden implementar en sistemes tradicionals. Tot i que blockchain permet als comerciants canviar tokens, el concepte de canviar una acció en una bossa per accions en un altre no és concebible.

Els bancs, els inversors institucionals i els reguladors nacionals de tot el món per fi presten atenció a la cadena de blocs i es deu principalment a l’esplendor que DeFi ha creat. Cap intermediari significa costos generals més baixos i beneficis més elevats per a tots els implicats. Les criptomonedes han estat a l’abast de la publicitat i de les crítiques, amb alguns que el denominen futur dels diners i d’altres que ho consideren una bombolla excessivament inflada..

DeFi ha demostrat al món que les criptomonedes i la tecnologia blockchain han arribat per quedar-se. Els anys de desenvolupament han estat capaços d’atraure l’adopció generalitzada i, amb el rendiment que ha tingut DeFi durant l’últim any, la gent finalment està prestant atenció..

Exempció de responsabilitat El contingut presentat pot incloure l’opinió personal de l’autor i està subjecte a les condicions del mercat. Feu la vostra investigació de mercat abans d’invertir en criptomonedes. L’autor o la publicació no es fa responsable de la seva pèrdua financera personal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me