Blockchain and Eating Cake: El trilema de l’escalabilitat

És difícil equilibrar totes les funcions clau de blockchain, però fins i tot hauria de ser l’objectiu?

Podeu prendre el vostre pastís i menjar-lo també? Aquesta és la pregunta que es fa el trilema d’escalabilitat de blockchain i que Modex BCDB busca resoldre.

El trilema d’escalabilitat va ser presentat per primera vegada per Vitalik Buterin, el fundador d’Ethereum, una moneda digital i un sistema de programari descentralitzat..

El trilema va de la següent manera. Blockchain té tres característiques definidores que el fan tan atractiu: descentralització, seguretat i escalabilitat. La qüestió és la dificultat per fer els tres en igual mesura. Tot i que dues de les tres funcions sovint es combinen bé entre si, això significa necessàriament sacrificar un enfocament en la tercera característica. Un trilema de fet.

Crèdit de la imatge: Forbes


Si s’ha d’adoptar massivament blockchain, els desenvolupadors primer han de desmarcar aquest bloqueig. Abans d’examinar possibles solucions, explorem el problema amb més profunditat.

Tria el teu verí

La descentralització és l’ànima del blockchain i es mesura en graus, no en absoluts. Una cadena de blocs pot ser més o menys descentralitzada, però mai simplement descentralitzada o no. 

Una major descentralització significa que el poder està en mans de la gent, que és el que originalment intentava assolir la cadena de blocs. També significa una major seguretat perquè no hi ha cap punt de fallada que pugui ser objectiu, com és el cas dels nostres models client-servidor actuals..

La descentralització i la seguretat poden relacionar-se molt bé, però això deixa de banda l’escalabilitat: l’augment de la descentralització compromet el rendiment i la velocitat i significa que les disputes han de ser resoltes per la comunitat en lloc d’un moderador central. Un alt grau de descentralització i, al seu torn, de seguretat, també fa que sigui més difícil tancar una cadena de blocs que s’utilitza amb finalitats malicioses, ja que no hi ha un únic punt de fracàs.

La qual cosa ens porta a la seguretat, la capacitat de la cadena de blocs per defensar-se dels atacs externs i la manipulació interna. La descentralització no és suficient perquè la cadena de blocs es pugui defensar, ja que hi ha una sèrie de possibles amenaces: l’atac del 51%, on si algú té més de la meitat de les fitxes, controla la cadena de blocs; l’atac de Sybil, on els atacants creen múltiples identitats per augmentar la seva participació en propietat de la xarxa i, al seu torn, controlen la presa de decisions, o l’atac Penny-spend, on un atacant gasta sumes molt petites en un nombre molt gran de comptes per malgastar el sistema. emmagatzematge i recursos.

Una major seguretat, doncs, té els seus avantatges evidents. Però un alt grau de seguretat, com un alt grau de descentralització, compromet l’escalabilitat. El rendiment i la velocitat serien sacrificats per assignar la potència i els recursos necessaris per assegurar el sistema. Ningú vol utilitzar un sistema insegur, però tampoc no vol utilitzar un sistema lent.

El que al seu torn ens porta a l’escalabilitat, que és el nombre d’usuaris que pot admetre una xarxa, així com el nombre i la velocitat de les transaccions que pot processar.

Una major escalabilitat significa velocitats d’operació més ràpides i processos de volums més elevats. També significa que és menys probable que el sistema es trenqui a causa de la demanda d’usuaris més alta de l’esperada. Però un major grau d’escalabilitat comportarà un major grau de preocupació en matèria de seguretat. Com més gran sigui la xarxa, més gran serà la dificultat i el cost per assegurar-la.

Actualment hi ha algunes solucions potencials. Per exemple, alguns suggereixen afegir “solucions d’escalabilitat de segona capa”, també conegudes com a “solucions fora de la cadena”. Aquí és on s’afegeix una segona cadena a la cadena de blocs principal i, en aquesta segona cadena, es poden descarregar les transaccions a estalvieu espai i disminuïu la congestió de la xarxa. Una altra solució que alguns han suggerit és centrar-se en la racionalització del procés d’assoliment del consens per augmentar l’escalabilitat i la velocitat de processament de les transaccions.

Modex BCDB

El problema no és tant amb blockchain, sinó com el percebem i l’utilitzem. Blockchain no és una vareta màgica, que s’utilitza de la mateixa manera per a problemes diferents amb el mateix resultat miraculós. Cada situació i cada empresa tenen necessitats diferents.

Aquí és on entra Modex BCDB (base de dades Blockchain). Prenem un enfocament modular, dividint blockchain en trossos més petits: blocs si voleu. A continuació, creem solucions personalitzades de blockchain adaptades específicament per satisfer requisits empresarials específics i, al seu torn, superem el trilemma d’escalabilitat En lloc d’intentar aconseguir els tres factors per igual, aconseguim el que el client vol aconseguir i ponderem els tres factors en conseqüència.

Modex BCDB és un middleware, és a dir, fusiona una cadena de blocs amb una base de dades existent per crear una nova estructura que sigui fàcil d’utilitzar i entendre pels desenvolupadors, encara que no tinguin coneixement previ de cadena de blocs. Mentre el desenvolupador pugui treballar amb el sistema de base de dades original, pot treballar amb Modex BCDB sense necessitat d’aprendre cap habilitat addicional. Això simplifica i agilitza l’adopció.

Amb canvis mínims, Modex BCDB pot convertir una base de dades ordinària en una descentralitzada. No eliminem les bases de dades existents ni les seves entrades de dades. En lloc d’això, la base de dades original es manté intacta i es garanteix la integritat de les dades emmagatzemant les metadades dels registres a la cadena de blocs. Totes les empreses poden mantenir la seva base de dades preferida i, tot i així, connectar-se a una xarxa alimentada per blockchain. En altres paraules, realment poden menjar-se el seu pastís.

Sobre l’autor: Alin Iftemi és el cap de Modex, una empresa blockchain. Un programador completament qualificat, és el motor de la plataforma avançada tecnològica dissenyada per a desenvolupadors i empreses dedicades al món de la cadena de blocs. Apassionat per la intel·ligència artificial (IA) i l’aprenentatge automàtic, Alin és actualment un dels nois que treballa per adoptar la revolució blockchain a la vida real amb resultats reals. Amb gairebé 20 anys d’experiència laboral en grans empreses tecnològiques, veu el futur com una estreta relació entre tecnologia i persones.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me