Editorial: “Digital Yuan” és l’arma de la Xina per governar els mercats mundials?

L’aparició de criptomonedes com Bitcoin com a mercat d’inversió principal i una passarel·la de pagament fiable ha obligat els governs de tot el món a prendre nota de la tecnologia naixent. La cursa de bitcoins en curs de Bitcoin impulsada pels principals gegants financers com PayPal i MicroStrategy & l’augment de les tensions comercials mundials només ha fet que la disputa de les monedes digitals sigui més forta com el futur dels diners.

Augment de les monedes digitals de propietat estatal

Els governs de tot el món han mostrat interès a desenvolupar la seva pròpia moneda digital sobirana vinculada a la moneda nacional emesa pels seus respectius bancs centrals. No obstant això, el gran interès institucional combinat amb empreses multimilionàries que planegen utilitzar Bitcoin com a actiu de cobertura ha fet que els governs s’adonessin que ha arribat el moment de les monedes digitals..

Molts països han planejat desenvolupar una moneda digital sobirana o la tenen en desenvolupament. Si observem els progressos aconseguits per aquests països, la Xina està definitivament al capdavant amb el seu iuan digital o DCEP, que ja forma part de diversos programes pilot a diferents províncies del país..

Actualment, els Estats Units estan treballant en l’aspecte de la investigació, mentre que el Regne Unit ja està preparat amb un model i busca retroalimentació. A part d’aquests, Rússia, Canadà, Corea del Sud i alguns països europeus també han establert plans per a una moneda digital.


Font: Briefing de la Xina

La petjada creixent de la Xina a l’espai de divises digitals – Yuan digital

La Xina és un dels països més progressistes pel que fa al pagament digital, on més del 80% de la població utilitza alguna forma de pagament digital en la seva vida diària. La Xina va iniciar la seva investigació cap a una moneda digital nacional sobirana el mateix 2014 i ja han desenvolupat el seu sistema de pagament digital anomenat DCEP o yuan digital, que actualment es troba en proves a diferents parts del país. Els programes pilot per al iuan digital van començar fa gairebé un any i ja han crescut de poques ciutats a diverses províncies. De fet, hi havia rumors sobre un possible llançament a finals del 2019 mateix.

El pilot per al iuan digital va començar com un subsidi itinerant per a empleats governamentals i posteriorment es va ampliar per utilitzar-lo a restaurants, hotels i molts altres proveïdors de serveis. Les transaccions de iuans digitals ja han superat els 2.000 milions de iuans, que suposen uns 300 milions de dòlars.

Analitzar diferents casos d’ús del iuan digital combinat amb un llançament a tot el país donaria a la Xina un avantatge injust en la cursa de la moneda digital i la majoria dels països han començat a adonar-se’n, especialment als Estats Units..

Els Estats Units i la Xina realment no mantenen llaços diplomàtics molt cordials i no són bons aliats, ja que ambdós països busquen estampar la seva autoritat com a potència mundial, on els Estats Units tenen el control. El dòlar nord-americà es considera una moneda comercial predeterminada que els dóna un monopoli al mercat comercial i la Xina vol acabar amb aquest domini. Els EUA són molt conscients de l’amenaça que es desprèn de la recent carta del director d’Intel·ligència Nacional al cap de la SEC, en què considerava que el iuan digital té una amenaça per a la seguretat.

El creixent domini de la Xina a l’espai de les monedes digitals ha provocat especulacions sobre el seu impacte en el domini del dòlar nord-americà, on molts temen que la Xina intenti passar-se el dòlar nord-americà per al comerç amb altres països..

El iuan digital es pot convertir en moneda comercial mundial??

Actualment, el dòlar nord-americà s’utilitza per més del 88% del comerç internacional, seguit de l’euro, del 32,3%, mentre que el iuan xinès només s’utilitza per al 4,3% del comerç, gairebé insignificant en comparació amb el dòlar nord-americà. Aquesta brutal dominació del dòlar proporciona als EUA un avantatge injust que els permet sancionar altres països amb els quals no comparteixin una bona relació, prohibint-los l’ús o el canvi d’USD..

Font: CNN

La influència de la moneda xinesa en el mercat del comerç internacional és massa petita per desafiar el domini del dòlar nord-americà. A més, la Xina no manté una bona relació i confiança en la resta del món, especialment després de la pandèmia COVID-19. Actualment, el millor que pot esperar la Xina és augmentar la seva influència amb el iuan digital al mercat del comerç internacional.

Un altre aspecte que es discuteix sobre el possible ús del iuan digital és el comerç amb països sancionats. Les sancions han esdevingut bastant cruels per als països afectats, com l’Iran, que va patir molt durant la pandèmia i que el seu fiat nacional també va perdre gairebé el 50% del seu valor durant l’última dècada. L’aparició de la Xina com a corredor comercial alternatiu pot resultar fatal per als Estats Units, però només si aconsegueix prosperar i crear un impacte d’aquest nivell.

Pensaments finals

La Xina fa temps que mira dominar com a potència mundial i l’aparició de la moneda digital com a possible futur de diners els podria servir bé. La presència de la Xina al mercat comercial internacional és prou gran com per desafiar els Estats Units, tot i que el seu progrés amb la moneda digital sobirana li podria donar un avantatge just al creixent món fintech.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me