Què són les Stablecoins? Solucionen la volatilitat criptogràfica?

Se sap que la criptomoneda és propensa a una volatilitat extrema i, com a resultat, hi ha hagut molts intents per resoldre aquest problema. Tot i que una criptomoneda és fungible, transferible, convenient, comercialitzable i valuosa, no té un valor estable. A causa d’això, moltes botigues i empreses han estat cauteloses a l’hora d’acceptar pagaments en Bitcoin o en altres monedes, ja que els canvis de preus no són bons per al dia a dia.

Molts han considerat que les stablecoins són la solució al problema de la volatilitat criptogràfica, però, a l’altra banda, hi ha escèptics que creuen que això condueix a la manipulació del mercat.

Des que el mercat es va estavellar al gener, les stablecoins han anat avançant a la llista. La stablecoin més notable és Tether, que actualment ocupa el vuitè lloc en termes de capitalització de mercat, que té el seu valor vinculat al dòlar nord-americà..

Per descomptat, moltes altres monedes digitals d’aquest tipus han aparegut al mercat. La pregunta aquí és si les stablecoins solucionaran la volatilitat dels preus del mercat o generaran més problemes.


Què pretenen resoldre les Stablecoins?

Amb les criptomonedes com Bitcoin i Ethereum fluctuen contínuament a ritmes ràpids, no tothom està encantat de muntar les onades canviants del mercat. Aquí és on entren les stablecoins.

Les Stablecoins són actius digitals creats per mantenir un valor relativament constant malgrat els canvis del mercat. Aquestes monedes solen estar lligades a una moneda fiduciària com el dòlar americà o col·lateralitzades contra altres recursos del món real.

Són un magatzem de valor com els diners que guardaria en un compte bancari i no una inversió incerta. Segons el seu tipus de suport, hi ha diferents tipus d’establecoins.

Tipus de Stablecoins

Perquè una criptomoneda es consideri una moneda estable, ha d’estar recolzada per un (o actius) que representa un valor real. Com a tal, hi ha diferents categories d’establecoins:

Amb recolzament Fiat

Aquestes monedes estan recolzades per reserves, és a dir, el seu valor està lligat al valor de l’actiu emmagatzemat a la reserva. El Tether està lligat al valor del dòlar americà, però una moneda estable pot estar avalada per qualsevol tipus d’actiu o divisa, com EURS.

Amb criptografia

Algunes monedes estables utilitzen criptomoneda en lloc de fiat com a garantia. Per exemple, Havven utilitza la seva criptomoneda nativa (HAV) per fer una còpia de seguretat de la seva moneda estable (Nomins).

Diversos suports

Una moneda estable pot estar avalada per diversos actius. Per exemple, Globcoin i X8currency estan lligats a diverses monedes fiduciàries. TrueUSD també és un testimoni vinculat a USD, però depèn de diverses reserves bancàries en lloc d’una reserva com Tether. També hi ha monedes com la Petro que afirmen tenir reserves d’or, petroli, gas i diamants.

Sense recolzament

Algunes monedes, com ara Protocol de base (antiga Basecoin) utilitzen contractes intel·ligents i altres algoritmes per ajustar l’oferta, així com la inflació i la deflació.

Quins avantatges ofereixen?

Les Stablecoins podrien afectar positivament certs aspectes del mercat criptogràfic.

1. Fomenta l’adopció: Una moneda amb un valor estable pot animar la gent a utilitzar criptocurrency en transaccions del dia a dia. Les criptomonedes no s’implementen àmpliament per a usos comercials, principalment perquè els clients i els comerciants no poden dependre dels preus. Si una moneda mostra estabilitat de preus, potser hi haurà més gent inclinada a utilitzar-la.

2. Ús en pagaments recurrents: Les Stablecoins podrien permetre acords a llarg termini i pagaments recurrents, com ara pagar el lloguer o un préstec. Tot i que Bitcoin s’utilitza actualment per a pagaments directes, no és possible utilitzar-lo per a pagaments mensuals o anuals.

3. Fàcil liquiditat per als comerciants: Les Stablecoins podrien fomentar les inversions a inversions a llarg termini en el mercat de criptografia. Com que la moneda fiduciària sol ser més estable, els inversors criptogràfics opten per convertir els seus actius virtuals en efectiu durant els períodes d’alta volatilitat perquè puguin maximitzar els seus beneficis. Però, intercanviar criptografia en moneda fiduciària és extremadament regulat, lent i costós. Tether va ser dissenyat per ser un magatzem de valor estable que es pot reinvertir fàcilment al criptomercat.

Quins desavantatges suposen?

Les Stablecoins també tenen alguns desavantatges:

1. Sense transparència: L’avantatge de la tecnologia blockchain és que totes les transaccions són obertes i emmagatzemades públicament. D’altra banda, les stablecoins recolzades en fiat utilitzen reserves privades que no són fàcils d’investigar. Tether continua posant en circulació grans quantitats de fitxes, cosa que fa dubtar si realment té prou dòlars americans a les seves reserves per fer-ho.

2. Pèrdua de valor col·lateral: Amb les monedes amb criptografia, la volatilitat continua sent un problema. Si s’utilitza una reserva d’una criptografia determinada per recolzar una stablecoin i el seu valor baixa, la stablecoin també podria perdre tot el seu valor. Per evitar que això passi, les reserves han de posseir fons en excés.

3. Manipulació del mercat: Atès que algunes estables estan dissenyades per facilitar el procés de negociació, es pot aprofitar aquesta capacitat. Tether ha estat acusat de negociació de rentats, que augmenta el volum de negociació de diversos monedes alternatius canviant-los per Tether i tornar-los de nou. Els intercanvis i els llocs d’anàlisi de mercats mostren dades de negociació incorrectes, cosa que pertorba el comerç en pànic als inversors.

4. Sense demanda: Fins i tot si una moneda estable té un suport de reserva, només podria quedar inútil, tal com passa amb moltes altres monedes. Apareixen massa estables en el mercat, per tant, poden passar ràpidament per alt i ser inútils.

En conclusió

En aquest moment hi ha moltes monedes estables que s’estan desenvolupant, i és segur que en vindran d’altres. Tot i que aquestes monedes sempre tindran un lloc al mercat criptogràfic, no resoldran per si soles el problema de la volatilitat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me