Què són els contractes intel·ligents? | ACTUALITZACIÓ 2021

contractes intel·ligents

Els contractes intel·ligents són una part integral del món de la tecnologia blockchain. Aquests contractes són programes de programari que executen determinades tasques entre dues o més parts quan es compleixen les condicions estipulades. En essència, és com un contracte regular que s’autoexecuta i no requereix un intermediari, ja que es basa en els seus valors programats.

contracte intel·ligent 1inn4science.com

Aquests contractes s’executen amb tecnologia blockchain, la tecnologia subjacent de Bitcoin i la majoria de cryptos. La informació d’entrada representa els valors assignats pels desenvolupadors i, quan es compleixen aquests valors, el contracte s’executa en funció de les regles que estava programat per fer.

Els contractes intel·ligents són l’equivalent a una interfície de programació d’aplicacions (API), però en lloc d’utilitzar-se en una plataforma web habitual, s’aplica a una cadena de blocs. Una interfície de programació d’aplicacions (API) permet als usuaris interactuar i introduir certes funcions a la plataforma amb què treballen.

Què fan els contractes intel·ligents


El contracte intel·ligent permet a l’usuari frontal d’una aplicació descentralitzada (dApp) accedir a certa informació d’una base de dades de blockchain descentralitzada. Una dApp pot tenir diversos contractes intel·ligents que poden completar diferents funcions quan interactuen amb la cadena de blocs.

Els contractes intel·ligents també es poden programar per executar tasques més enllà de les transaccions criptogràfiques i es poden utilitzar per realitzar funcions en diverses indústries, com ara jurídica, asseguradora, immobiliària i molt més.

La història dels contractes intel·ligents

contracte intel·ligentbitbay.marke

Nick Szabo, acreditat per haver posat les bases de la criptomoneda, va ser el primer a proposar el concepte de contractes intel·ligents el 1994. Quan va sortir el concepte, no hi havia plataformes que poguessin donar suport als contractes intel·ligents, de manera que, òbviament, no hi havia interès..

El 2008, es va crear la primera moneda criptogràfica mai, Bitcoin, i, juntament amb ella, la tecnologia blockchain. Aquesta nova tecnologia proporciona l’entorn adequat per al desenvolupament de codis de contractes intel·ligents.

Al principi, blockchain s’utilitzava principalment per fer transaccions i crear noves monedes, però quan Ethereum va aparèixer a l’escena, tot va canviar. Ethereum va ser la primera plataforma blockchain que va desenvolupar codi especialment dissenyat per al desenvolupament dApp.

Aquest va ser el canvi de joc que va provocar l’aparició de moltes altres plataformes, com NEO i EOS. La creixent popularitat de les tecnologies blockchain també va cridar l’atenció sobre els contractes intel·ligents i els seus possibles casos d’ús, que, al seu torn, van donar lloc a una expansió de blockchains basats en dApp.

Els dapps per a jocs i apostes han vist augmentar els darrers anys en plataformes com TRON i Ethereum. La plataforma Cardano també treballa per implementar la funcionalitat de contractes intel·ligents amb l’actualització de Goguen aquest any.

NEM, Stellar, Waves i Tezos també són projectes populars de blockchain que permeten la creació i el desplegament de contractes intel·ligents.

Aplicacions de Smart Contract i Blockchain

Blockchain és l’entorn perfecte per a contractes intel·ligents, ja que totes les dades emmagatzemades són immutables i segures. Les dades d’un contracte intel·ligent estan xifrades i poden existir en un llibre major o públic, cosa que significa que la informació registrada als blocs no es pot perdre, modificar ni suprimir mai..

La integració de blockchain en contractes intel·ligents proporciona als desenvolupadors més flexibilitat, ja que no es limiten a un sol tipus de dades. Els desenvolupadors també poden implementar una gamma diversificada d’opcions de transacció durant el desplegament de contractes intel·ligents.

contracte intel·ligent 2produclic.fr

Contracte intel·ligent: el funcionament intern

Interdependència

Un contracte intel·ligent pot funcionar per si mateix o es pot desplegar simultàniament amb altres contractes intel·ligents. Els contractes també es poden programar per executar-los en un ordre determinat en funció de l’execució d’altres contractes. Per exemple, un contracte intel·ligent només es pot configurar quan un altre contracte intel·ligent hagi finalitzat la seva execució amb èxit.

Els contractes intel·ligents es poden utilitzar, en teoria, per supervisar i gestionar completament sistemes i organitzacions. Aquest tipus de sistema s’ha implementat fins a cert punt en diverses criptomonedes, en les quals les condicions de govern de la xarxa estan predefinides, cosa que permet a la plataforma governar-se de forma autònoma i independent.

Objectes Smart Contract

Tots els contractes intel·ligents consten de tres parts integrals, que també es coneixen com a objectes:

  • Es diu el primer objecte signants, les dues o més parts que utilitzen el contracte intel·ligent; donen el seu consentiment o desacord sobre les condicions proposades mitjançant signatures digitals;
  • El segon objecte representa l’assumpte de l’acord. L’existència d’aquest objecte només es limita a l’entorn del contracte intel·ligent. En cas contrari, els contractes intel·ligents haurien de poder accedir lliurement a l’objecte;
  • El tercer objecte del contracte intel·ligent és termes específics. Basant-se en aquests termes, el contracte s’executarà per si mateix. S’han de descriure en termes matemàtics detallats i implementar-los en un llenguatge de programació que sigui compatible amb la cadena de blocs del contracte intel·ligent.

Medi ambient

Per poder existir, cal que els contractes intel·ligents tinguin un entorn adequat específic en què poden operar. El primer criteri de l’entorn és donar suport a l’ús de la criptografia de clau pública, que permet signar les transaccions mitjançant els codis criptogràfics que es generen de manera única per a cada usuari. Aquest és el sistema que s’utilitza quan s’accedeix a fons de criptografia des d’una cartera.

La segona condició que s’ha de complir és tenir un base de dades oberta i descentralitzada, a la qual tenen accés totes les parts contractants. La base de dades ha de ser fiable i totalment automatitzada.

Finalment, les dades digitals introduïdes pel contracte intel·ligent han de provenir d’un font completament fiable. Això implica emprar certificats de seguretat SSL arrel, HTTPS i diversos protocols per a la connectivitat segura.

Codificació de contractes intel·ligents

Solidesa és un llenguatge de programació en què es basa un contracte intel·ligent i el llenguatge de programació natiu d’Ethereum, creat el 2015. Té una sintaxi que té similituds amb la de JavaScript i va ser creada especialment per compilar codi per a la màquina virtual Ethereum.

Es considera que l’eina més convenient per al desenvolupament de contractes intel·ligents és Remix, un IDE en línia. Simplement copieu el codi font i enganxeu-lo al Remix i el codi s’hauria de compilar automàticament.

Els avantatges dels contractes intel·ligents

contracte intel·ligent 3cryptoast.fr

Els contractes intel·ligents proporcionen a les seves parts un cert grau de confiança i actuen com a part neutral quan es signa l’acord. A més, a mesura que el procés s’automatitza, les parts implicades no hauran de viatjar ni participar-hi personalment. Persones de dos llocs diferents del món poden resoldre transaccions fàcilment sense haver-se de trobar mai cara a cara. Això estalvia temps i diners per a tothom.

En xifrar-se i distribuir-se entre nodes, el contracte intel·ligent no es perdrà ni es modificarà sense permís. Un altre avantatge és que la majoria d’intermediaris són eliminats del procés, essent l’única persona necessària només el desenvolupador qui fa el contracte.

Les funcions de seguretat també es poden integrar en un contracte intel·ligent per generar automàticament còpies de seguretat i duplicats en cas de danys o pèrdues de dades a l’original. La criptografia és la tecnologia que s’utilitza per protegir els documents. Els pirates informàtics haurien de dedicar una gran quantitat de temps, esforç i diners a infiltrar-los i comprometre’ls.

Els contractes intel·ligents també augmenten la velocitat i l’eficiència, ja que no hi ha més processament manual de tràmits.

Els desavantatges dels contractes intel·ligents

No obstant això, els contractes intel·ligents tenen alguns desavantatges. La novetat d’aquesta tecnologia pot fer que els consumidors en tinguin molta cautela, ja que encara no l’entenen.

Els contractes intel·ligents són codis i aquests codis els escriuen persones. Com a tal, hi ha moltes possibilitats que un codi de contracte intel·ligent tingui molts errors a causa d’errors humans. Contràriament a la creença popular, els codificadors també són humans i també cometen errors. Malauradament, alguns errors van costar molt (vegeu l’incident de DAO).

Si les dades ja es registren a la cadena de blocs, és molt difícil fer ajustos. Això, al seu torn, pot provocar més errors del sistema i una seguretat debilitada.

Un altre problema és que els contractes intel·ligents no tenen un estatus legal clar. Actualment, no hi ha cap regulació oficial del govern que els s’apliqui.

Es necessita molta experiència en enginyeria per fer contractes intel·ligents perfectament operatius. És difícil trobar programadors amb experiència que contractin intel·ligents a prova de fallades i els implementin en processos i tecnologia existents; i costós.

Fins i tot si sou un programador decent, no només podeu fer el vostre propi contracte intel·ligent i fer-lo servir per a una oferta immobiliària. Encara hauríeu de consultar un especialista en TI en algun moment per verificar la precisió del vostre codi.

Pensaments finals

El potencial dels contractes intel·ligents és il·limitat i, en realitat, poden canviar la nostra manera de fer acords entre diversos sectors. Però no podem implementar aquesta tecnologia massivament, ja que en aquest moment es necessita més experimentació. Els errors són un problema habitual amb aquests contractes, que poden provocar la desaparició de tot el sistema en què s’executa. Un exemple de la vida real és el pirateig DAO en què els fons es van suprimir a través d’un error de codi al contracte intel·ligent en què s’emmagatzemaven els diners..

De moment, els contractes intel·ligents encara són una tecnologia en les seves primeres etapes i requeriran un major desenvolupament per utilitzar-se en implementacions futures més avançades.

Nota: Aquesta publicació es va publicar originalment el 10 d’abril de 2019 i s’ha actualitzat totalment per a la exhaustivitat i veracitat del contingut el 7 d’abril de 2020.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me