Què és un DAO? Interromp la governança tradicional?

què és un DAO Font: Steemit

Què és un DAO?

Si ets un apassionat de les criptomonedes o de la seva tecnologia subjacent, la cadena de blocs, hi ha moltes possibilitats que tinguis notícies sobre els DAO..

DAO significa Organització Autònoma Descentralitzada, que és la forma més complexa de contractes intel·ligents. Tal com el seu nom indica, DAO és una organització que funciona de manera descentralitzada, és a dir, que funciona sense necessitat de la presència d’un partit centralitzat per prendre decisions..

Com funcionen els DAO?

A l’esfera criptogràfica, els DAO són ​​entitats amb el paper de seguir un conjunt de regles programàtiques atorgades per un consens descentralitzat. De fet, Bitcoin (com a plataforma) es considera àmpliament el primer DAO completament. Els DAO requereixen una programació inicial, però un cop establertes les regles, funcionen de forma autònoma i continuen complint les seves funcions sense interrupcions de fonts externes (la veritable definició d’autònom)..


Securityxt.com

Un altre gran avantatge dels DAO és el fet que són transparents, sobretot gràcies al seu caràcter de codi obert. Els DAO fan servir tokens per premiar activitats específiques i, com que no tenen estructures jeràrquiques, el procés de finançament es desenvolupa des del principi.

Consens és un altre terme molt important associat als DAO. El consens fa referència a la majoria d’interessats que acorden decidir moure o retirar fons. En resum, totes les decisions han de ser acordades primerament per la gran majoria de les parts interessades. Per exemple, fins i tot si es troba un error al codi d’un DAO, no es pot resoldre fins que no es produeixi un procediment de votació i la majoria dels votants hi estiguin d’acord..

L’avantatge més gran d’un DAO és, sens dubte, la seva manera eficient de dirigir una organització sense la necessitat d’un intermediari i sense les ineficiències associades que comporten. Per entendre els DAO, els usuaris primer han de comprendre el fet que els DAO no poden crear productes, escriure codi o fins i tot desenvolupar cap tipus de programari o maquinari.

Per a aquesta tasca en particular, qualsevol DAO requereix un contractista. La forma principal de prendre decisions en un DAO és amb l’ajut de propostes. Per això, els DAO també requereixen un dipòsit monetari per evitar que els usuaris sobrecarreguin la xarxa. Com s’ha esmentat abans, s’ha de votar tot. El mateix passa amb el contracte que es designa mitjançant votació (realitzat per tots els titulars de fitxes).

Els DAO alteren la governança tradicional?

Respostes curtes: Sí! La governança es pot definir com el conjunt d’accions, regles i normes i com diverses entitats interactuen amb elles. La governança pot conduir a un fenomen anomenat dilema principal-agent. Aquest fenomen fa referència a situacions en què les decisions d’una entitat poden afectar una altra entitat. Això ve amb la seva participació moral. Per reduir els efectes del dilema principal-agent, els DAO utilitzen contractes intel·ligents. En resum, els DAO, en general, són una manera eficient d’assegurar la democràcia mitjançant l’ús de tecnologia criptogràfica, ja que qualsevol dels grups d’interès pot votar per afegir regles, canviar les regles existents, etc..

La història de “The DAO”

Per comprendre plenament el concepte de DAO, també s’ha de saber sobre “El DAO,”Probablement l’esdeveniment més important de la història dels DAO.

El DAO llançat el 2016 a la xarxa Ethereum estava pensat com un mecanisme de consens per votar els projectes més rellevants que s’haurien de finançar a la xarxa Ethereum. El pla implicava que els participants rebessin fitxes DAO i votessin quins projectes s’haurien de finançar o no, fent ús de l’anomenada “saviesa de les multituds”. En resum, va permetre a la multitud decidir quins projectes eren dignes d’inversió.

Mitjà

Malauradament, el DAO no va tenir una vida molt llarga, ja que va fallar en només un parell de mesos a causa d’un hack. El pirateig va ser tan brutal que va provocar una pèrdua important de fons, així com una caiguda del preu de l’Eter.

Tot i que el pirateig només va ser possible perquè el codi DAO no va rebre prou proves de seguretat, Ethereum com a organització va rebre un èxit considerable, reduint la confiança en la plataforma.

El DAO va començar com un projecte molt prometedor amb una caixa forta d’èxit. De fet, va aconseguir recaptar més de 150 milions de dòlars. Curiosament, fins i tot durant la venda multitudinària, els usuaris van expressar preocupacions sobre la seguretat de la plataforma, cosa que va portar els desenvolupadors a plantejar-se abordar les vulnerabilitats.

Tot i que l’equip va acabar anunciant que el DAO és, de fet, molt segur i que no hi ha fons en risc, un atacant desconegut va aconseguir robar més de 3,6 milions d’ETH. L’atacant va aprofitar l’anomenat exploit de trucada recursiva. En resum, l’atacant va “demanar” a la plataforma que retornés els tokens Ether diverses vegades abans que el contracte intel·ligent pogués actualitzar el saldo.

El DAO va intentar resoldre aquest problema amb una forquilla suau que no va ser aprovada per la comunitat. L’altra opció era realitzar una forquilla dura, que retornaria l’Eter que s’havia pres del DAO als seus propietaris originals. L’equip darrere d’Ethereum va seguir aquesta segona opció que va fer que la comunitat Ethereum es dividís en dos. Després de molts debats, la decisió de dur a terme una forquilla dura estava en contracció directa amb els principis bàsics de la cadena de blocs. La part de la comunitat que no estava d’acord amb la nova forquilla dura va continuar desenvolupant la cadena “Ethereum Classic”.

Codi imparable

Abans d’acabar, encara hi ha un concepte més associat als DAO, que és l’anomenat “codi imparable”. Tenint en compte la naturalesa bàsica dels DAO, no és difícil entendre que no es pugui canviar fàcilment. El fet que una persona o una entitat no pugui canviar les regles és l’avantatge més gran de DAO, però també pot demostrar ser la seva major debilitat. Per exemple, si algú detecta un error en un DAO en execució, és possible que els desenvolupadors tinguin dificultats per intentar canviar el codi.

Tornant a The DAO Hack, en teoria, el pirata informàtic seguia les regles desplegades pel DAO. L’equip de desenvolupament, així com la comunitat, van veure com l’atacant drena fons lentament i no podia fer gran cosa ja que cal votar totes les decisions.

Font de la imatge: Steemit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me