Yuan vs. Renminbi: Quina diferència hi ha?

Fins fa dues dècades, poca gent normal sabia o estava interessada a saber quina és la moneda xinesa. Xina va ser un gran exportador, de manera que els principals importadors de la resta del món van estar en contacte amb la moneda xinesa, però durant la dècada aproximada, la Xina s’ha convertit en una superpotència. Ara, tothom té alguns productes produïts a la Xina a casa seva i tots els països del món fan negocis amb la Xina. Per tant, molta gent està familiaritzada amb la moneda xinesa, sobretot després que l’actual president nord-americà, Donald Trump, va atacar la Xina durant la seva campanya manipulant la moneda xinesa, cosa que fa que els productes xinesos siguin realment competitius amb els productes produïts a Occident en termes de preu i això és cert fins a cert punt.

Yuan vs. Renminbi: Quina diferència hi ha?

Renminbi Vs Yuan

La moneda xinesa s’està convertint en una moneda internacional cada vegada més poderosa, però, malgrat tot, la gent encara no sap diferenciar-la Renminbi RMB i la Yuan xinès CNY o, tal com s’abreuja a Hong Kong, CNH. Per resumir-ho, no hi ha diferències de valor entre el Renminbi i el Yuan. Són l’equivalent al Lliura esterlina GBP i la Lliures esterlines. Tot i que hi ha termes d’expressió, hi ha una distinció: mentre que Renminbi és la moneda oficial de la Xina, on actua com a mitjà d’intercanvi i es considera simplement diners, el iuan és la unitat de compte del sistema econòmic i financer del país i s’utilitza quan es consideren els diners en termes de quantitat.

Yuan vs. Renminbi: Quina diferència hi ha?

Renminbi com a diners a nivell nacional


El Renminbi és com el nom de la República Popular de la Xina. Es considera la “moneda popular”. Va ser emesa pel Banc Popular de la Xina i va ser introduïda pel govern comunista de la RPC per primera vegada com a moneda oficial el 1949. Tot i que, tal com s’ha explicat anteriorment, Renminbi es coneix simplement com a diners quan es parla nacionalment a la Xina. Un bon exemple és quan la gent es refereix a gent rica, ja que té molts diners. Però, quan es parla d’una quantitat determinada, s’ha d’expressar en yuan. Doncs el Renminbi és un mitjà d’intercanvi. Però hauria d’haver perdut la seva viabilitat en algun moment. Quan els diners, representats per una moneda, ja no són viables com a mitjà d’intercanvi, les seves unitats monetàries ja no es poden valorar amb precisió. Els consumidors perden la capacitat de planificar pressupostos i ja no hi ha una manera de mesurar l’oferta i la demanda amb precisió.

El yuan com a unitat de compte i com a diners a l’estranger

En contrast amb el Renminbi, que es considera un mitjà d’intercanvi, el El yuan és la unitat de compte per a la moneda xinesa. Una unitat de compte, també anomenada numeraire, és un terme comptable o econòmic que representa una unitat de la moneda xinesa, en la qual es mesuren els preus. Una unitat de compte és el valor base de tot l’índex o mercat d’una moneda. El dòlar solia ser la unitat de compte d’una unça d’or, pel valor de 35 dòlars. Totes les altres monedes / la majoria van expressar el seu valor respecte al dòlar americà. El USD segueix sent la unitat de compte de la majoria de productes bàsics, sobretot el cru, que sempre s’expressa en dòlars nord-americans. A continuació es mostra un exemple de la diferència entre el Yuan i el Renminbi quan la gent de la Xina fa referència a ells en la vida quotidiana.

Yuan vs. Renminbi: Quina diferència hi ha?

Exemple:

Client: Quants diners / renminbi costa una ampolla d’aigua?

Propietari de la botiga: L’ampolla d’aigua costa 3 iuans (que té un valor similar a 50 cèntims / penics).

Client: Ja veig, aquí teniu els diners / renminbi (oferint un bitllet de 5 iuans)

Propietari de la botiga: Aquí hi ha 2 yuans de tornada, gràcies

Tot i que el Yuan té un ús / referència més ampli que el Renminbi, ja que també és el mitjà d’intercanvi internacional i la unitat de compte de l’economia xinesa. Això també es deu principalment a que els estrangers no estan molt acostumats a la moneda xinesa, per tant, la van reduir com ho vam fer al principi d’aquest article i només fan servir el yuan per a tot, ja que és més senzill mesurar i comparar preus. A Hong Kong, el iuan s’abrevia com a CNH, mentre que a la resta del món es coneix com CNY. Com que l’economia xinesa augmenta de mida i la seva participació en el PIB global global augmenta contínuament amb un ritme satisfactori, la moneda xinesa s’està convertint en una de les principals monedes internacionals i, en aquest cas, és el yuan el que ocupa el lloc principal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me