Canviar el Nikkei 225: una guia per a principiants

El Nikkei 225 és un índex borsari ponderat pels preus o una mitjana de valors de les 225 principals accions de xip blau cotitzades a la Borsa de Tòquio. El Nikkei es pot comparar amb l’índex industrial mitjà Dow Jones dels Estats Units.

Història del Nikkei 225

El Nikkei deriva el seu nom del diari Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) que calcula l’índex diàriament des del 7 de setembre de 1950. L’índex es va calcular retroactivament fins al 16 de maig de 1949.

El Nikkei es va establir en l’època en què el Japó es va industrialitzar i reconstruir després de la Segona Guerra Mundial.

Principals esdeveniments de la història del Nikkei 225

Entre el 1985 i el 1990 es va produir una important bombolla d’actius a l’economia japonesa. Durant aquest temps, els preus de les accions i els valors immobiliaris es van triplicar. Quan va esclatar la bombolla, el Nikkei va perdre més del 33% del seu valor en menys d’un any.


Aquest descens es va continuar fins a l’octubre de 2008, quan el Nikkei havia perdut més del 80% del valor que tenia al desembre de 1989, quan va establir un màxim important.

Després d’un llarg període de consolidació lateral que va durar uns 4 anys, el Nikkei va repuntar bruscament, impulsat per l’estímul econòmic del Banc del Japó i el govern japonès, i va guanyar un impressionant 150% entre juny de 2012 i juny de 2015.

De moment (04/03/2020), el Nikkei cotitza a 21.189, cosa que supera l’important màxim que es va establir al juny del 2015.

Comerç del Nikkei 225 1

Una fàbrica altament mecanitzada al Japó.

Com canviar el Nikkei 225

Tot i que hi ha altres maneres de negociar el Nikkei, ens centrarem només en com es fa a les plataformes de comerç de divises.

Valor del pip de la Nikkei 225

Un punt índex (1.0) val 1 ien japonès. Per tant, el valor de pip (o valor puntual) de 10 contractes Nikkei és de 10 iens.

El valor pip d’una mida comercial de 10 contractes sempre és de 10 iens japonesos, independentment del preu de l’índex. Això es deu al fet que l’índex es cita en iens.

Un pip és un canvi de preu incremental, amb un valor particular en funció del mercat del tema. És una unitat estàndard per mesurar quant ha fluctuat un tipus de canvi de valor.

No obstant això, el valor de la pipa en dòlars nord-americans depèn del tipus de canvi USD / JPY. Per tant, el valor pip de Nikkei en dòlars és dinàmic. Per calcular el valor pip d’una operació de 10 contractes a la Nikkei en dòlars americans, simplement dividiu 10 iens pel tipus de canvi USD / JPY: 10 iens dividits per 111.280 equivalen a 0,0896 dòlars. Arrodonim aquest número a 0,09 dòlars.

Els càlculs del valor de pip de Nikkei i USD / JPY són els mateixos. Si voleu obtenir més informació sobre la negociació del USD / JPY, aquí teniu un enllaç a un article dedicat específicament a aquest parell: Negociació del parell de divises USD / JPY.

Nikkei 225 Mida del contracte

Amb molts corredors de divises, el nombre mínim de contractes Nikkei que podeu negociar és de 10. Alguns corredors tenen una quantitat màxima de contractes per operació, com per exemple, 1.000. Normalment, només podeu negociar increments de 10 contractes..

El valor nocional de 10 contractes Nikkei és deu vegades el preu actual de l’índex. El preu actual és de 19.680 iens japonesos, de manera que el valor nocional de 10 contractes és de 196.800 iens.

Per calcular el valor nocional en dòlars dels EUA, només cal dividir 196.800 pel tipus de canvi actual USD / JPY de 111.280 per obtenir un import de 1768,51 $.

Per sort, no necessiteu 1768,51 dòlars per comprar o vendre 10 contractes Nikkei. Hauríeu de poder operar amb un apalancament de 1: 100 com a mínim, cosa que significa que haureu de deixar una quantitat petita inferior a 18 dòlars.

Un dels meus corredors té una mida comercial mínima de 100 contractes a la Nikkei. Ofereixen un apalancament de 1: 200, cosa que significa que necessiteu uns 88,50 dòlars per obrir una posició de 100 contractes.

Per descomptat, necessiteu recursos propis addicionals per mantenir la posició una vegada que estigui oberta, ja que qualsevol pèrdua flotant ha de tenir suport amb un marge gratuït (disponible).

Càlcul de beneficis i pèrdues

Aquí, a FX Leaders, fem un esforç addicional per oferir als comerciants els millors senyals forex possibles. Només el 2019 vam aconseguir 2.118 pips fenomenals!

Recentment hem afegit alguns instruments financers molt emocionants al nostre programa de senyals que inclouen or, cru i un poderós índex de renda variable: el Nikkei 225.

No puc esperar a veure les dades dels senyals Nikkei dels primers 6 mesos, ja que aquest instrument volàtil té un gran potencial per augmentar el nombre de pips que fabriquem. Vegem com calcular els beneficis obtinguts amb els senyals comercials de Nikkei, amb un exemple senzill:

Calculem quant guanyaria si comprés 160 contractes Nikkei a 19.500 i assolís un objectiu de benefici de 80 punts / pip a 19.580. Suposem que el tipus de canvi USD / JPY es manté proper a 111.111 durant la durada del comerç. Suposem també que la moneda base del vostre compte de negociació és el dòlar nord-americà.

El valor del pip és de 0,09 dòlars, perquè el tipus de canvi USD / JPY és de 111,111. Aquest és el valor pip d’una mida de posició de 10 contractes.

La mida del comerç que estem examinant és de 160 contractes. Per tant, el valor pip d’aquest comerç és de 16 X 0,09 $ = 1,44 $. Simplement multipliqueu-ho per 80 pips i obtindreu un import de 115,20 dòlars.

Instruments correlacionats amb el Nikkei 225

Monedes correlacionades

El ien japonès té una forta correlació inversa amb el Nikkei 225. Per tant, el USD / JPY es correlaciona positivament amb el Nikkei, amb una correlació d’un any de 0,89. El ien sol afectar el Nikkei.

La raó d’aquesta causa és que un ien més feble ajuda a les exportacions japoneses. Per exemple, els preus de les accions de les principals empreses automobilístiques del Japó tendeixen a augmentar quan el ien es debilita. Hi ha diverses grans empreses d’automòbils cotitzades a la Nikkei.

Comerç del Nikkei 225 2

Un Toyota FJ Cruiser.

Moltes empreses que cotitzen al Nikkei 225 són grans exportadors de productes manufacturats, com ara diferents tipus de maquinària i vehicles. Un ien feble tendeix a augmentar enormement la rendibilitat d’aquestes empreses.

Tot i que el ien sol afectar el Nikkei, aquest últim també pot tenir un efecte sobre el ien, és clar. O potser hauria de dir que el Nikkei juntament amb els altres índexs de renda variable principals poden afectar el ien japonès.

Ja veieu, el ien és una moneda de refugi segur que tendeix a apreciar-se quan els inversors s’espanten i redueixen la seva exposició a actius més arriscats com les accions.

Això i el fet que el ien sigui una moneda de finançament important, sovint fa que els fons tornin a fluir de les accions cap al ien, que es va utilitzar per comprar aquestes accions..

Ja veieu, el cost del préstec del ien és mínim a causa del seu tipus d’interès molt baix. Per tant, pot ser molt lucratiu utilitzar el ien per comprar actius més arriscats amb un rendiment més alt.

El “problema” és que, quan els inversors redueixen la seva exposició a aquests actius de risc, els fons han de ser repatriats al ien japonès. Això pot fer que el Nikkei i altres índexs disminueixin mentre el ien japonès puja simultàniament.

El Nikkei està correlacionat positivament amb tots els parells de divises japonesos fins a un cert grau.

Índexs de renda variable correlacionats

L’índex més important que cal tenir en compte quan cotitzeu el Nikkei és probablement l’índex industrial Dow Jones dels Estats Units.

Si el Dow té un bon rendiment en un dia concret, el Nikkei tendeix a seguir el mateix el dia següent. Per contra, un mal dia per al Dow sovint significa que el Nikkei podria cotitzar a la baixa l’endemà, especialment a principis del dia hàbil japonès.

Comerç del Nikkei 225 3

Una fàbrica a la regió industrial japonesa de Keihin.

Ja veieu, l’economia japonesa es basa principalment en les exportacions i la majoria d’aquestes exportacions van als Estats Units. Per tant, el món empresarial japonès es veu afectat directament per l’estat de l’economia nord-americana.

En conseqüència, el Nikkei està altament correlacionat amb el Dow (0,93) i altres índexs de renda variable nord-americans com el S&P500 (0,90) i el Nasdaq (0,84). Els números entre claudàtors són les correlacions d’un any amb la Nikkei 225.

El Nikkei 225 està correlacionat positivament amb la majoria dels principals índexs de renda variable globals. Alguns exemples més inclouen l’alemany Dax (0,92), Austràlia 200 i el francès CAC 40 (0,90).

Grans esdeveniments que afecten el Nikkei 225

Dels molts esdeveniments econòmics i polítics que influeixen en el Nikkei, n’hi ha alguns que poden provocar una volatilitat substancial en aquest índex de renda variable..

1. Política monetària: accions i comentaris del Banc del Japó i de la Reserva Federal

La política monetària és sens dubte un dels motors més importants del Nikkei. El Banc del Japó (BOJ) s’encarrega de la política monetària japonesa i fa complir les polítiques econòmiques del govern japonès.

Així mateix, la Reserva Federal dels Estats Units governa la política monetària als EUA.

Les accions del Banc del Japó per mantenir l’estabilitat del sistema financer del seu país poden provocar moviments violents a Nikkei, com, per exemple, l’efecte positiu que ha tingut l’assoliment quantitatiu en aquest índex borsari en els darrers anys..

Com ja he esmentat, l’economia japonesa depèn en gran mesura de l’economia dels Estats Units. Per tant, la Reserva Federal dels Estats Units (FED) també té un paper important en el preu del Nikkei.

Per exemple, les accions del FED per endurir les regnes econòmiques, com una pujada del tipus d’interès, poden enfortir el dòlar nord-americà. En conseqüència, el USD / JPY podria augmentar, cosa que sol ser bona per als exportadors japonesos i, per descomptat, per al Nikkei.

2. Principals esdeveniments polítics

Els grans esdeveniments polítics poden provocar moviments massius al Nikkei. Les eleccions presidencials nord-americanes on Donald Trump va obtenir la victòria n’és un exemple. L’efecte d’aquestes eleccions va resultar en una enorme espelma diària al Nikkei, amb un abast de 1.300 punts.

Per descomptat, la votació del Brexit al juny del 2016 també va causar una gran volatilitat al Nikkei, que va imprimir una espelma baixista de gairebé 1700 punts, que va disminuir amb altres índexs de referència mundials..

3. Desastres naturals

Els terratrèmols es produeixen amb freqüència al Japó i a prop seu. El Nikkei no reacciona bé davant els desastres naturals que danyen les indústries i les infraestructures del país.

4. Indicadors econòmics

Els indicadors econòmics s’utilitzen per analitzar el rendiment de l’economia d’un país i predir el creixement econòmic futur. Hi ha tres categories principals d’indicadors econòmics, a saber, indicadors avançats, endarrerits i coincidents.

Indicadors com els números del PIB (producte interior brut), els números de l’IPC (índex de preus al consumidor), les decisions sobre els tipus d’interès, la taxa d’atur, el creixement salarial, la producció industrial i les vendes al detall, es publiquen regularment tant als Estats Units com al Japó..

Tot i que no són els únics indicadors econòmics importants, tenen un gran potencial per moure els mercats de renda variable Nikkei i els Estats Units; especialment les decisions sobre els tipus d’interès, les xifres del PIB i l’IPC i les dades del mercat laboral (com ara les xifres de nòmines no agrícoles dels Estats Units, la taxa d’atur, etc.).

Les notícies econòmiques tant del Japó com dels Estats Units poden moure considerablement el Nikkei.

Es considera que el Nikkei és un dels índexs de renda variable més volàtils. Tingueu-ho en compte quan el canvieu!

Senyals de divises i informació comercial valuosa

Si esteu buscant un avenç en la vostra carrera comercial, voldria convidar-vos a visitar la nostra pàgina de senyals forex avui.

Això no és tot, però. També tenim una increïble biblioteca d’estratègies de comerç de divises, així com multitud d’articles relacionats amb el comerç de divises, recomanacions d’intermediaris i, per descomptat, el nostre curs de comerç de divises..

A què estas esperant? Uniu-vos a la comunitat de líders FX ara!

Gràcies per visitar el lloc web de FX Leaders. Bona sort amb el vostre comerç!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me